1. 24 april 2024

    Stadsodling kan ge oss mat i kristid

    Tillgång till mat är avgörande för vår överlevnad. Men vad händer om det blir krig, eller en längre kris? Stadsodlingar kan vara ett sätt att dryga ut livsmedlen. Men det krävs en vilja – från både politiker och samhälle.

  2. Man med bubblor runt ansiktet
    5 april 2024

    Lightläsk – hur farligt är det egentligen?

    Förra året klassade WHO sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Många satte sin aspartamsötade lightläsk i vrångstrupen. Men betyder klassningen att Cola-Cola Zero och andra lågkaloridrycker sötade med aspartam ger cancer?

  3. Restaurangbord med kvarlämnade matrester, bland annat en halvfull skål soppa.
    19 mars 2024

    Hushållen står för mindre del av matsvinnet

    Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.

  4. Gröna och röda tomater i växthus
    11 mars 2024

    Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar

    Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.

  5. 5 mars 2024

    Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet

    Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om oxidativ stress.

  6. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
    28 februari 2024

    Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

    Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

  7. 6 december 2023

    Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla

    Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs framöver.

  8. Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
    22 november 2023

    Socker ökar suget efter fett

    Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

  9. Två personer står bakom en bardisk och blandar drinkar, restaurangmiljö. Personen till vänster ler.
    17 november 2023

    Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse

    Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.

  10. 1 november 2023

    Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden

    Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.

  11. 26 oktober 2023

    Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen

    I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.

  12. 29 september 2023

    Matsvinn fortfarande ett stort problem

    Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.

  13. 25 augusti 2023

    Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen

    Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.

  14. 24 augusti 2023

    Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

    Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

  15. 27 juni 2023

    Bred mix av havssallat finns längs kusterna

    20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.

  16. Kor som står i ladugård med rött och blått ljus.
    2 juni 2023

    Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus

    Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i mörka hinderbanor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera