1. 25 april 2024

    Ödla som liknar Hulken ger nycklar till evolutionen

    Kroppsform, färg och beteende utvecklas ofta tillsammans när arter anpassar sig till sin omgivning. Studier av en stor, stark och grön "Hulk-ödla" visar hur en unik celltyp kan ha spelat en nyckelroll i denna sammanflätade evolution.

  2. Blåbocken liknar en antilop med kraftiga horn och brunaktig päls.
    15 april 2024

    Utrotad blåbock var sårbar för förändring

    Blåbocken med det vetenskapliga namnet Hippotragus leucophaeus var en gräsätande antilop. Arten levde i södra Afrika under tusentals år innan den föll offer för kolonisatörers jakt runt år 1800. Det finns bara fyra bevarade exemplar av blåbock i världen. En av dem är utställd på...

  3. Förstoring av mask med enormt stora ögon.
    9 april 2024

    Mystisk mask har ovanligt skarp blick

    Havsborstmasken Vanadis har länge intresserat forskare, men maskarna är svåra att lokalisera eftersom de lever långt ute i havet. Nu har dock ett forskarlag lyckats studera djurets ögon, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande. Havsborstmaskar är en grupp ringmaskar. Det vetenskapliga...

  4. Ett rådjur på besök bland blommande trädgård.
    5 april 2024

    Så påverkades vilda djur av pandemin

    Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller i stadsmiljö. Eftersom vilda djur tvingas...

  5. Anemon sitter på en klippkant i vatten.
    4 april 2024

    Blyga anemoner vinnare i allt varmare hav

    I naturen kan det löna sig att vara lite försiktig. Havsanemoner som reagerar långsammare på förändring klarar en värmebölja bättre än artfränder som snabbt ändrar sitt beteende. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

  6. Två sälar vilar på stenar i vatten.
    27 mars 2024

    Jakt och klimatförändringar kan hota Östersjöns sälar

    Forskare vid Göteborgs universitet varnar för att dagens jaktkvoter riskerar gråsälens överlevnad i Östersjön på sikt. Slutsatsen utgår från en studie som undersökt effekter av jaktkvoter, tillgång på föda och ett varmare klimat.

  7. 26 mars 2024

    Varför ska man återuppliva utdöda djurarter?

    Mammutar som betar på Nordamerikas prärier, pungvargar som jagar småvilt på Tasmanien, dronter som hittar tillbaka till Mauritius. Om forskare lyckas återskapa de utdöda djurarterna kan det bli verklighet. Men vad ska det vara bra för?

  8. Snok ringlar på marken
    25 mars 2024

    Snokarna har blivit större – men klarar vintern sämre

    Svenska snokar är världens nordligaste äggläggande reptiler. Forskare har nu undersökt hur klimatförändringar påverkar dem. Studien ger en blandad bild av effekterna, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande. Forskningen, som utgått från över 60 års snokdata från...

  9. En brun sork bland löv och grenar
    21 mars 2024

    Sorkfeber allt längre söderut i Sverige

    Skogssorkar i Skåne bär på ett virus som kan orsaka sorkfeber hos människor. Det visar en ny studie. Flera fall av sorkfeber har tidigare upptäckts i områden norr om Uppsala. Men vid två tillfällen, 2018 och 2020, har även personer i Skåne insjuknat. De som drabbats har smittats på...

  10. Några blåsippor i klunga till höger, skogsmark.
    20 mars 2024

    Vårdagjämning – här är vårtecknen

    Den 20 mars infaller vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa i hela landet. Själva våren kommer däremot vid olika tidpunkter i olika landsdelar. I södra Sverige finns gott om blåsippor medan snön ligger kvar över norra Sverige. Nu vill forskare ha hjälp från landets invånare...

  11. Stor spackhuggare på land.
    14 mars 2024

    Strandad späckhuggare var yngre än väntat

    Späckhuggaren som hittades död på västkusten förra året var bara 18 år gammal. Trots detta var tänderna nedslitna, visar forskares studier.

  12. Två fladdermöss nära varandra.
    11 mars 2024

    Så kan vänskap mellan djur växa fram

    Djur som fladdermöss kan vara kompisar och hjälpa varandra. En ny studie visar hur samarbete och sociala band har utvecklats hos djur som lever i grupp.

  13. Rygg och fena syns vid vattenyta
    8 mars 2024

    Tumlare dör i fiskenät – kraftig minskning i Bälthavet

    Situationen är allvarlig för tumlare som lever i Bälthavet, där Sveriges södra kustvatten ingår. Varje år dör 900 efter att ha fastnat i fisknät.

  14. Hackspett med rött huvud i ett träd
    1 mars 2024

    Insatser för att rädda vitryggig hackspett räcker inte

    Under 20 år har lövskog återställts för att gynna den vitryggiga hackspetten. Nu visar en studie att restaurerade områden inte lever upp till hackspettarnas speciella behov.

  15. Vildsvin på äng
    27 februari 2024

    Så kan skador från vildsvinen minska

    Om många vildsvin samlas i ett område överanvänder de åkrar för att få mat, visar en studie. Kunskapen kan användas för att anpassa jakten och minska skadorna.

  16. Två fladdermöss med mörk bakgrund. De flyger samtidigt som de äter nektar från en blomma.
    19 februari 2024

    Målet: Fladdermusvänlig tequila

    Produktionen av tequila i Mexiko är ofta dålig för fladdermössen. Men det finns sätt att göra tequilaproduktionen mer fladdermusvänlig.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera