Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen
FörlossningSexualitetSmärtaVård och omsorgNästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.
Doktoranden och läkaren Malin Huber har i sin doktorsavhandling vid Umeå universitet studerat sambandet mellan besvär i bäckenbotten, graden av förlossningsbristning och hur besvären påverkar livskvaliteten.
En studie i avhandlingen visar också att nära fyra av tio förstföderskor, 38 procent, upplever smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen. Detta är oavsett om kvinnorna fått en förlossningsskada eller inte och oavsett om de fött vaginalt eller med kejsarsnitt. 424 förstföderskor ingick i den studien.
– De kan ha allt från lite smärta till mycket smärta, säger Malin Huber och fortsätter:
– Det här är värt att uppmärksamma, för att ta det vidare. Det finns för lite forskning på sexuell funktion hos kvinnor, både efter barnafödande och i samband med och efter klimakteriet.
Skada vid ändtarmen påverkar mycket
Sex av tio av dem som fått en sfinkterskada vid förlossningen, en skada i ändtarmens ringmuskel, anger i Malin Hubers forskning att de har smärta vid samlag när ett år gått från förlossningen.
Enligt avhandlingen finns också ett samband mellan ultraljudsdefekt på sfinktern tre månader efter en förlossning och senare samlagssmärta och smärta i underlivet.
En sfinkterskada kan ha stor påverkan på livskvaliteten även på andra sätt. Risken ökar bland annat för livmoderframfall och ansträngningsinkontinens.
Besvär förklaras som “normala”
Kvinnor som haft en sfinkterskada berättar också i en intervjustudie om lidande och påverkan på relationer. De vittnade också om en utbredd tendens från vården att normalisera de svårigheter och kroppsliga besvär som uppstått.
Låg tillförlitlighet
Analt ultraljud används ibland direkt efter en födsel för att diagnosticera sfinkterskador. Men en slutsats i avhandlingen är att analt ultraljud inte alltid fungerar så bra i det läget. Detta på grund av svårigheter med bildkvalitet orsakat av förlossningspersonalens ovana att hantera utrustningen samt problem med blödning, svullnad och rörelsestörningar. Analt ultraljud kan ha högre tillförlitlighet vid uppföljningar efter förlossningen, menar Malin Huber.
Hon tillägger:
– En glad nyhet är att vi också fick ta del av vittnesmål om en otrolig läkningsförmåga hos kvinnor som drabbats av stora bristningar. Kroppen har en fantastisk förmåga att återhämta sig om man ser till att ge den lite hjälp på traven och tar besvären på allvar.
Text: Umeå universitet samt forskning.se
Läs också: Förlossningsskada vid ändtarmen kan ge långvarigt lidande
Vaginal förlossning påverkar inte kvinnors sexliv
Färre bristningar vid förlossning med två barnmorskor
Amning kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes
Avhanding:
To tear and to heal: pelvic floor dysfunction and childbirth, Umeå universitet.
Kontakt:
Malin Huber, doktorand vid Umeå universitet samt överläkare inom förlossningsvård
malin.huber@umu.se