Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. “En skandal” och “jag betydde ingenting” är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.
På många håll i landet innebar covid-19-pandemin att bara den som hade fött fick vistas på BB. Eventuell partner fick inte tillträde.
I den nya studien jämförs vad partner till kvinnor som födde före pandemin, respektive under pandemin, tyckte om förlossnings- och BB-vården. Studien baseras på enkätsvar med 727 gravida och deras partner.
Partner till förstföderskor minst nöjda
Studien visar en 30-procentig nedgång av nöjdheten med BB-vården då en partner inte längre fick vistas på BB. Partner till förstföderskor påverkades mest. I den gruppen sjönk nöjdheten med 43 procent.
– Motsvarande nedgång kunde inte observeras för förlossningsvården där partner fortsatt fick vara med, säger Petrus Olander, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Upplevelse av exkludering
Förståelsen för smittorisker under pandemin uttrycks i enkäterna. Men en känsla av exkludering från partner- och föräldraskap beskrivs också.
”Tidigare hade jag hört att min roll som pappa är viktig, men plötsligt betydde jag ingenting”, säger en person i studien.
I ett annat enkätsvar beskrivs beslutet om partnerförbud som absurt: ”Om jag som partner spenderar tre dagar på förlossningen med mamman finns det ingen anledning för mig att inte få gå in på BB, där man har mindre kontakt med personal.”
Förlorade dagar
Flera svar vittnar också om ilska och besvikelse: ”Det är skandal att en pappa inte tillåts på BB när hans fru genomgått kejsarsnitt! Nu berövas pappan på de två första dagarna med sitt barn! Inte ok! Två dagar man aldrig får tillbaka!”
Upplevelsen av förlorad tid med barnet återkommer i flera enkätsvar, konstaterar Lisa Berglin, ST-läkare och doktorand inom obstetrik och gynekologi:
– Att förstföderskors partner tyckte det var extra jobbigt att inte få följa med till BB efter förlossningen beror på att de flesta av dessa också blev föräldrar för första gången, och att deras första dagar ihop med bebisen försvann. Samtidigt oroade de sig för att den hårt belastade BB-personalen inte skulle kunna kompensera för deras frånvaro på BB, och att det skulle kunna orsaka brister i vården av den nya familjen.
Det finns inget i resultaten som kopplar samman medicinska komplikationer med graden av nöjdhet. De med högre inkomster var något mindre nöjda, men social bakgrund kunde i övrigt inte länkas till hur nöjd eller missnöjd man var.
Viktigt att beakta partnern
I fortsatt forskning kommer de som påverkades av partnerförbudet på BB att följas upp, inte minst förstagångsföräldrarna.
– Studien visar på behovet av att ta partner i beaktande vid eventuella framtida restriktioner, och vid behov planera för kompenserande åtgärder, säger Helen Elden, barnmorska och professor i reproduktiv och perinatal hälsa.
Mer om forskningen
Bakom studien står en tvärvetenskaplig forskargrupp inom statsvetenskap, obstetrik och gynekologi samt vårdvetenskap och hälsa.
Studien baseras på enkätsvar med 727 gravida och deras partner. Data kommer från forskningsprojektet Graviditet, föräldraskap och demokrati, PregDem, vid Göteborgs universitet samt från Graviditetsregistret.
Vetenskaplig artikel:
Kontakt:
Petrus Olander, statsvetare vid Göteborgs universitet
petrus.olander@gu.se