Man i svart kavaj och slips, Vladimir Putin, från bröstkorg och upp.
Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vladimir Putin ljuger öppet om kriget i Ukraina. Men det stora ohämmade ljugandet, även om stora saker som går att kontrollera och avfärda, är inget nytt i politiken. Det säger Anna-Karin Selberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola.

Metoden att ljuga brett och kolossalt, för att människor inte kan tro att någon kan ljuga så kolossalt och antar att det finns ett korn av sanning någonstans, beskrevs bland annat av Adolf Hitler i boken Mein Kampf. Och metoden känns igen idag i Rysslands kommunikation kring kriget mot Ukraina, menar filosofen Anna-Karin Selberg.

En katt sitter i öppningen till ett förött hus.
Husruin efter ryskt anfall, Kievprovinsen 2023. Bild: Alex Fedorenko, Unsplash.

Samtidigt som tusentals ryska soldater har avfyrat raketer mot Ukraina och intagit ukrainska städer med våld har Kreml gång på gång hävdat att det inte pågår ett krig, utan en militär operation. Regimen har gett order om att ord som krig, attack och invasion inte får användas. Den ryska ledningen hävdar att Ryssland försöker att befria Ukraina från nazister.

– I en auktoritär eller totalitär regim har det alltid varit lättare att ljuga eftersom det inte finns fria, granskande, medier. Men det här är också ett exempel på den moderna politiska lögnen, säger Anna-Karin Selberg, som studerar de ryska så kallade trollfabrikernas arbete.

“Post truth”

Putins lögner har vissa likheter med Donald Trumps, fortsätter Anna-Karin Selberg. Ett känt exempel är när Trump envist hävdade att han hade vunnit valet i USA, trots att det fanns obestridliga bevis på motsatsen.

Det här kallas ibland för “post-sanningar”. Ordet post-sanning, eller post-truth, utsågs 2016 till årets ord av Oxford English Dictionary. ”Vi lever i en tid där objektiva fakta har mindre inflytande på opinionen än uttalanden som appellerar till känslor och personliga åsikter”, beskrevs begreppet.

Lögnen är diktaturers verktyg

Filosofen Hanna Arendt skrev redan på 1940-talet om hur totalitarismen hade uppfunnit en helt ny typ av lögn. Det handlade om ett systematiskt och uppenbart ljugande.

– En vanlig lögn kan sägas vara en felaktig framställning av verkligheten, men det Arendt beskrev var en lögn som faktiskt förändrade verkligheten, säger Anna-Karin Selberg.

Ett exempel på systematiskt bruk av regelrätta lögner är den ryska så kallade trollfabriken Internet research agency. Den spred propaganda och desinformation inför valet i USA 2016 och arrangerade kampanjmöten med teman som ”Marschera för Trump” och ”Bort med Hillary.”

Byggnad i stadsmiljö, folktomt, regn på gatan framför.
Byggnad i Sankt Petersburg som tidigare pekats ut som “trollfabrik”. Bild: Voice of America, via Wikimedia commons *

Hitler och “den stora lögnen”

I Mein Kampf beskrev Adolf Hitler den propagandametod som han kallade ”stor lögn”. Det är en lögn som inte opererar i hemlighet utan där man ljuger helt öppet. Hitler projicerade visserligen detta på judarna, men använde sig flitigt av tekniken själv.

– De flesta av oss ljuger nu och då, i liten skala, men Hitler menade att den vanliga människan, alltså hon som småljuger nu och då, har svårt att förstå att någon kan ljuga sådär kolossalt, vilket innebär att man tror att det därför finns korn av sanning däri, säger Anna-Karin Selberg och fortsätter:

– USA:s tidigare president Donald Trump arbetade absolut på det här sättet. Redan innan valet var det tydligt att han inte skulle acceptera en förlust. För en sådan kunde enbart bero på fusk.

Kritisk granskning kan ge bränsle åt lögner

Donald Trump använde sig av uppenbara lögner under hela sin presidentperiod, säger Anna-Karin Selberg. Och hon menar att själva granskningen av lögnerna faktiskt kan gynna propagandan.

– Journalister ifrågasatte Trump, lögnerna räknades, faktakollades och avslöjades så gott som dagligen, men det innebar också att de stora, etablerade medierna som New York Times och CNN förde dem vidare på bästa plats och sändningstid. På så sätt fick de ännu större spridning.

Kremls byggnader i snö och frost.
Kreml, Moskva. Bild: Michael Parulava, Unsplash.

Rysslands invasion av Ukraina är ett pågående och extremt exempel på hur propaganda och desinformation används i politiska syften – understött av trollfabriker som arbetar med att systematiskt sprida den felaktiga informationen.

Lögner iscensätts

– Även den här gången vill man inte bara skapa osäkerhet kring sanningen, utan faktiskt förändra verkligheten, så att lögnen till slut blir sann, säger Anna-Karin Selberg.

Ett tydligt exempel är hur Putin till mors dag hade samlat ett antal mammor till ryska soldater, varav några sades ha stupat. De bekräftade hur meningsfullt kriget, som inte kallas krig, ändå är. Man designade inte bara ett narrativ, utan iscensatte en verklig händelse – mammorna som i TV visar att de stödjer kriget – som bekräftade narrativet.

– Det intressanta är att flera av de här mammorna även har dykt upp i andra sammanhang och att några tycks arbeta för regimen. Om det stämmer fungerar de lite som statister, som används för att legitimera ett propagandanarrativ. Det är viktigt för Putin att ha mammorna med sig. Börjar de protestera, så kan de påverka den inhemska opinionen, säger Anna-Karin Selberg.

Vilken är den mest flagranta lögn du reagerat på under Ukraina-kriget?

– Svårt att säga, det har varit så många, men det har funnits ryska konton som utgett sig för att faktachecka den ukrainska propagandan. I en video såg vi en man stå framför rader av liksäckar. Bakom honom rörde en förmodat död plötsligt på en arm. I posten stod det att ”Precis när de skulle räkna civila ukrainska dödsoffer började ett av liken leva igen.” Bara det att i själva verket kom videon från en klimatdemonstration i Wien.

Sprider även Ukraina och Zelenskyj propaganda och lögner?

– Självklart, men jag tycker att det är cyniskt att likställa dem. Att använda myter och i viss mån propaganda för att stärka krigsmoralen i ett land som attackeras går inte att jämföra med vad Putin sysslar med. Drar man det till sin spets så har han startat ett krig för att visa sig som en president som inte tvekar att undanröja hot. Han förstör människors liv för att stärka sin egen politiska image.

Har de ryska trollfabrikerna även försökt påverka opinionen i Sverige?

– Jag har inte forskat på det, men förväntar mig inget annat. Man har ofta sagt att de ryska trollfabrikerna bidrog till Trumps vinst, men de supportade även Hillary Clinton via såväl poster som politiska event. Deras verkliga syfte då var att splittra i landet, och de jobbar sannolikt på att splittra Europa nu.

Läs också: Därför är Ukrainas krigskommunikation unik
Därför öppnar vi famnen för flyktingar från Ukraina
Bistånd är inte bara ädelt – riskerna med hjälpen till Ukraina

Läs mer i liknande ämnen på Perspektiv Öst, Södertörns högskola.

*) Bild: Voice of America, via Wikimedia commons, licens: public domain.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera