Artikel från Karolinska Institutet

Blivande mammor som förlorat vikt genom överviktskirurgi kan få en säkrare förlossning. De positiva effekterna är många: färre kejsarsnitt, infektioner, bristningar och blödningar. Färre går också över tiden eller drabbas av svaga värkar.

I dag är mer än var tredje kvinna som skrivs in i mödrahälsovården antingen överviktig eller fet. Siffror från Socialstyrelsen visar att detta är en ökande trend.

Övervikt en risk vid förlossning

– Vi vet att det är farligt med övervikt och fetma i samband med förlossning. Överviktskirurgi är det som fungerar absolut bäst när du vill ha en kvarstående viktnedgång över tid, säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och forskare vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, och en av dem som ligger bakom studien.

Forskargruppen där han ingår har i flera studier undersökt hur överviktskirurgi påverkar graviditet och förlossning. I den senaste studien jämfördes förlossningarna för 1 431 mammor som haft en påtaglig viktnedgång genom överviktskirurgi, med 4 476 förlossningar där mamman inte genomgått kirurgi. Kvinnorna i kontrollgruppen hade samma BMI under tidig graviditet som de opererade kvinnorna haft innan de genomgått överviktskirurgi.

– Det är ganska stora effekter vi ser, och alla effekter vi studerar är till de opererades fördel. De har mindre andel kejsarsnitt, mindre igångsättning av förlossning, en mindre andel går över tiden, de får inte lika ofta ryggbedövning och de får inte lika ofta värksvaghet, infektioner, bristningar och blödningar, säger Olof Stephansson.

Inget generellt råd att genomgå överviktskirurgi

Jämförelsen gjordes med hjälp av kvalitetsregistret Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg) och det medicinska födelseregistret. Den positiva effekten antas bero på den kraftfulla viktnedgång som dessa mödrar genomgått, i genomsnitt cirka 38 kilo från operationstillfället till början av graviditeten. Samtidigt har tidigare studier visat att de som får överviktskirurgi har en liten ökad risk att föda för tidigt och att få barn som är för små för tiden.

– Det är därför inte så enkelt att vi kan ge rådet att genomgå överviktskirurgi till alla med fetma. Men utifrån denna studie så ger det positiva effekter för mamman. Vi behöver ytterligare studier där vi viktar utfallen mot varandra för att kunna ge en mer allmän rekommendation, säger Olof Stephansson.

De svenska studierna bör även kompletteras med fler liknande studier i andra länder, menar han. Internationellt står Sverige ut som ett land där det genomförs mycket överviktskirurgi.

– I dag har en procent av alla barn som föds i Sverige mammor som genomgått överviktskirurgi. Det kanske låter lite men det är en ökande siffra. När kvinnorna börjar rasa i vikt så får de snabbt tillbaka sin fertilitet så även den förbättras av ingreppet.

Forskningen bedrivs patientnära och i samarbete mellan personer med olika kompetenser. I forskargruppen finns förlossningsläkare, nutritionist, kirurg samt experter inom epidemiologi.

– Tack vare att vi kopplar samman bra studiedesign och metod med en närhet till kliniken och patienten, kan vi också göra riktigt bra studier, säger Olof Stephansson.

Publikation:

”Delivery outcomes in term births after bariatric surgery: Population-based matched cohort study”. Olof Stephansson, Kari Johansson, Jonas Söderling, Ingmar Näslund och Martin Neovius. PLOS Medicine, online 26 september 2018, doi: 10.1371/journal.pmed.1002656.

Kontakt:

Olof Stephansson, forskare Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, olof.Stephansson@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera