Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Patienter med prostatacancer har dubbelt så stor chans att överleva sin cancer efter 15 år, om antihormonbehandlingar också kompletteras med strålbehandling. Det visar en nordisk långtidsstudie publicerad i tidskriften European Urology.

– Innan sekelskiftet var det tradition att kastrera män med hög risk eller aggressiv lokal prostatacancer utan spridning, eftersom man räknade med att den redan var obotlig, säger Anders Widmark, som är överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och har lett studien.

– När vi publicerade de första resultaten av den här studien i Lancet 2009 bidrog vi till att ändra inställningen kring strålbehandling av äldre patienter med avancerad prostatacancer. I denna uppföljningsstudie presenterar vi ännu tydligare resultat som klart visar hur patienter som tidigare ansågs obotliga kan botas i stor utsträckning och att de därför skall erbjudas tillägg av strålbehandling.

Jämförde med och utan strålning
I studien, som publiceras i majnumret av European Urology, har forskare jämfört en vanlig nordisk tablett-baserad antihormonbehandling (med så kallade antiandrogener) med och utan tillägg av lokal strålbehandling. Resultaten vid en långtidsuppföljning 15 år efter diagnos visade att behandlingar med tillägget av strålbehandling halverade risken för patienterna att avlida av sin prostatacancer – från 34 procent till 17 procent.

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor i Norge och Danmark rekryterat totalt 875 patienter som behandlats för lokalt avancerade prostatatumörer eller mindre tumörer med aggressivt beteende, vid ett 40-tal kliniker i Sverige och Norge mellan 1996-2002, och sedan fortsatt att följa dem. Studien är gjord inom ramen för Skandinaviska Prostatacancergruppen (SPCG) och Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO), under ledning av Anders Widmark. 2009 publicerade gruppen de första resultaten i tidskriften Lancet, vilket bidrog till att förändra inställningen vad gäller behandling av äldre personer med prostatacancer.

– Vi håller också på att utvärdera hur antihormonbehandling av prostatacancer påverkar patienternas livskvalitet. Även den studien kommer vi snart att publicera, säger Anders Widmark.

Prostatacancer vanligaste cancersjukdomen

Prostatacancer är den absolut vanligaste enskilda cancersjukdomen i Sverige. Varje år diagnostiseras ungefär 9 000 patienter. I Sverige används traditionellt antiandrogen, vilket är en antihormonell behandling med mindre biverkningar än kastrering. Behandlingen bromsar cancercellernas tillväxt genom att blockera den stimulerande effekten av testosteron.

Publikationen:
Ten- and 15-yr prostate cancer-specific mortality in patients with non-metastatic locally advanced or aggressive intermediate prostate cancer. Randomized lifelong endocrine treatment alone or combined with radiotherapy: final results of the Scandinavian Prostate Cancer Group. Författare: Sophie D. Fosså, Fredrik Wiklund, Olbjørn Klepp, Anders Angelsen, Arne Solberg, Jan-Erik Damber, Morten Hoyer och Anders Wimark. ( European Urology)

För mer information:
Anders Widmark, Institutionen för strålningsvetenskaper, Enheten för onkologi, Umeå universitet, telefon: 090-785 2857; 070-584 4330, e-post: anders.widmark@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera