Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 september 2012

Psykologisk behandling för äldre via internet

Nu ska terapi via internet till äldre prövas av forskare vid Linköpkings universitet. Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi, leder forskningsprojektet som riktar sig till dem som är 60 år eller äldre och lider av ångest och nedstämdhet. De är en eftersatt grupp, säger han.

Psykisk ohälsa hos äldre är ett eftersatt område, trots ett stort behov. Enligt socialstyrelsen lider 12-15 procent av alla personer över 65 år av nedstämdhet och depression, och 5-10 procent av en eller flera ångestsjukdomar.

– Idag erbjuds äldre personer med psykisk ohälsa sällan psykologisk behandling. Psykofarmaka är sannolikt den vanligaste behandlingen, säger professor Gerhard Andersson, Linköpings universitet, som leder projektet.

Behandlingen är baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT) där deltagarna har en kontinuerlig kontakt via internet med sin behandlare. Behandlingen skräddarsys för varje deltagare då symtom på ångest och nedstämdhet kan ta sig olika uttryck. Det enda som krävs är tillgång till en dator, sedan kan man genomgå behandlingen i sin hemmiljö.    

Äldre personer använder internet i stor utstäckning men internetbehandling har inte anpassats utifrån deras behov, säger Gerhard Andersson. Hans tidigare forskning vid Linköpings universitet har visat att internetbehandling effektivt kan användas för att behandla besvär som ångest, nedstämdhet och sömnbesvär. Den är ett kostnadseffektivt komplement till nuvarande vård.

Projektet riktar sig till personer som är 60 år eller äldre och som lider av ångest eller nedstämdhet. Behandlingen är gratis och pågår under 8 veckor. Inga resor krävs.

INFORMATION OCH KONTAKT
Mer information här
Kontakt: Gerhard Andersson
gerhard.andersson@liu.se
telefon: 0709-465257

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera