Tema

Ökat antal kejsarsnitt ger allvarliga hälsoproblem

Den kraftiga ökningen av kejsarsnitt förorsakar allvarliga hälsoproblem. Detta kan förebyggas genom bättre mödravård, som ger förstföderskor goda erfarenheter från sina förlossningar. Det visar Lise Gaudernacks Master of Public Health vid Nordic School of Public Health NHV.

Barnmorskan Lise Gaudernack har tittat på det ökade antalet kejsarsnitt i Norge och konstaterar att de leder till ökade hälsoproblem, både på individ- och befolkningsnivå. Hennes studie visar att en av orsakerna till det ökande antalet kejsarsnitt kan vara att de andragångsföderskor som ber om kejsarsnitt har upplevt fler komplikationer och operativa ingrepp vid sin första förlossning, än normalbefolkningen.

– Det är därför mycket viktigt att förebygga traumatiska förlossningsupplevelser, genom att optimera den hjälp mammorna får, eftersom sådana trauman leder till önskan om kejsarsnitt, säger Lise Gaudernack.

Det norska projektet ”Kjent jordmor” har hjälpt kvinnor med ångest inför förlossningen att ändå välja vaginal förlossning.

Ökat antal kejsarsnitt ger allvarliga hälsoproblem

 lästid ~ 1 min