12 oktober 2006

Ekogubbar hämmar cancer bäst

Jordgubbar har tidigare visat sig ha en god antioxidativ verkan jämfört med många andra frukter och bär. I en ny studie vid institutionen för växtvetenskap, SLU, har Marie Olsson och hennes kollegor funnit klara samband mellan mängden antioxidanter i extrakt av jordgubbar och den cancerhämmande effekten i provrör.

Extrakt från totalt fem jordgubbssorter, ekologiskt respektive konventionellt odlade, hämmade ändtarmscancercellers tillväxt (sammantaget 53 procent) mer än bröstcancercellers (43 procent). Ekologiskt odlade jordgubbar innehöll mer antioxidanter, och hämmade också cancercellers tillväxt bättre i provrör, än extrakt från konventionellt odlade jordgubbar. En möjlig förklaring skulle kunna vara att mindre kvävegödsling ofta ger högre c-vitaminhalt i bären. Det var också viss skillnad på den cancerhämmande effekten i olika jordgubbssorter. De sorter som testades var Pavana, Cavendish, Dania, Korona och Honeoye.

Hur det kommer sig att jordgubbarna har denna effekt på cancercellerna är inte klarlagt, men man misstänker att det är bärens antioxidativa effekt som bland annat skyddar cellernas dna från att oxideras. Jordgubbar innehåller stora mängder ellagsyra, men också c-vitamin, antocyaner, flavonoider och andra antioxidanter. Cancerhämningen verkar vara en synergieffekt av flera av dessa komponenter i bären. Enbart c-vitamin hade inte denna effekt i provrör.

BILDTEXT (http://www2.slu.se/aktuellt/2006/pressbilder/notiser06-05/jordgubbar.jpg)
Extrakt från ekologiskt odlade jordgubbar hämmar cancercellers tillväxt bättre än extrakt från konventionellt odlade bär. Foto: Birgitta Svensson, SLU Rånna

Kontaktinformation
mailto:Marie.Olsson@vv.slu.se, 040-41 53 51, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006, 54

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera