1. 29 september 2020

    Så minskar du matsvinnet – forskarens enkla tips

    29 september 2020 är det premiär för FN:s nyinstiftade Internationella matsvinnsdagen. En bra dag att se över sitt eget matsvinn, menar Helén Williams, <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En akademisk titel...

  2. Bild på köttdisk
    11 maj 2020

    En tredjedel vill slippa klimatmärkning av kött

    De flesta konsumenter har inget emot klimatmärkning av köttprodukter. En tredjedel vill dock slippa veta hur klimatet påverkas av deras inköp. Och somliga undviker aktivt klimatmärkningen för att undvika känna att de borde ändra sitt beteende. Det visar en...

  3. 29 april 2020

    Storpack ger matsvinn

    Att välja portionsförpackat och mindre förpackningar är mer klimatsmart. Det visar en kartläggning av matsvinn hos svenska hushåll. Studien visar också att konsumenters osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel bidrar stort till...

  4. 27 april 2020

    Nya matideal efter decennier av livsstilsätande

    Knivhyllan har ersatt bokhyllan som signal för kulturellt kapital. Men efter decennier av livsstilsätande, matlagningsprogram och munhålesensationer håller en ny matgeneration på att etablera sig. Matetnologen Håkan Jönsson ser en comeback för halvfabrikat...

  5. 17 april 2020

    3D-printad mat och virtuella restauranger retar aptiten

    Trenden med närodlad mat har vuxit sig allt starkare, och med ökad risk för pandemier lär intresset bestå. Men även alger, 3D-printad mat och virtuella besök på favoritrestaurangen kan mätta oss i framtiden. Åtminstone om man får tro...

  6. 3 mars 2020

    Forskarupprop mot farliga kemikalier i matförpackningar

    Det finns idag nästan 12 000 olika kemikalier som används vid tillverkningen av material för livsmedel. Många har inte testats tillräckligt för att avgöra om de är skadliga eller inte, och forskare kräver därför åtgärder för...

  7. 19 februari 2020

    Klimatavtrycket från norsk lax kan minskas

    Klimatavtrycket av odlad lax har ökat, medan det för vildfångad fisk har minskat. Det visar en livscykelanalys av norsk vildfångad och odlad fisk samt skaldjur. Det finns stora möjligheter att minska klimatavtrycket inom fiskenäringen, särskilt för...

  8. 20 december 2019

    Fyra tips som minskar matsvinnet

    Jul och nyår är två av våra största mathelger. Det är en tid då vi konsumerar i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Samtidigt har matsvinn har en negativ påverkan på klimatet. Det spelar stor roll vad vi väljer att...

  9. 19 december 2019

    Julmust mer klimatsmart än köttbullar

    Julmust är okej men köttbullarna ligger risigt till när det gäller klimatavtryck. Dagens julbord är grönare och mer individuellt. För det går att äta julbord och rädda klimatet samtidigt – särskilt på restaurang där vi...

  10. 17 september 2019

    Havets läskigheter på menyn

    Sjöpung, havsborstmaskar, trollhummer, havssnäckor, tångräkor och öronmaneter – det låter mer som läskigheter än läckerheter. Men i asiatiska länder som Japan och Korea värderas många för oss främmande arter högt...

  11. 3 september 2019

    Så ska bönderna tackla klimatkrisen

    Det börjar brännas för bönderna. Odlingsmetoder och grödor måste anpassas till extremväder och varmare klimat. Klimatkrisen kommer att sudda ut gränserna mellan konventionellt och ekologiskt jordbruk, menar forskarna.

  12. 8 augusti 2019

    Fosfor från Marocko styr världens matproduktion

    Världens största fosforreserver ligger i Marocko. Landet är dessutom världens största exportör och världens tredje största producent av det livsviktiga ämnet. Deras monopol har fått EU att reagera och i Sverige letar man nu efter alternativ...

  13. 10 juli 2019

    Vetesorterna som ska klara ett extremt klimat

    Klimatförändringarna påverkar svensk livsmedelsproduktion i allt större utsträckning. Redan idag ser vi synliga effekter inom växtodling. Forskare på SLU arbetar med att ta fram nya vetesorter anpassade för ett extremt och omväxlande klimat.

  14. 19 juni 2019

    Nu grönskar det för proteinerna

    Vårt behov av alternativa proteiner har aldrig varit större. När alltfler äter mindre kött av hänsyn till djuren, klimatet eller hälsan köper vi mer produkter av soja och andra proteinrika grödor. Nu startar svensk tillverkning av protein ur...

  15. 13 maj 2019

    Tio sätt att minska det svenska matsvinnet

    Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nu formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare, för att få ett stopp i Sverige.

  16. 25 april 2019

    En av tre äter aldrig fisk och skaldjur

    Fisk och skaldjur är både hälsosamma och uthålliga livsmedel men är också associerade med klimatpåverkan och gifter. Konsumenternas osäkerhet kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig den mängd fisk och skaldjur...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera