Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2020 är det premiär för FN:s nyinstiftade Internationella matsvinnsdagen. En bra dag att se över sitt eget matsvinn, menar Helén Williams, docent miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, och ger 6 enkla tips på hur man startar en hållbarare mathållning hemmavid.

Matsvinn innebär att alla resurser som vatten, gödning, förpackningar och bränsle som investerats under odling, förädling och distribution går förlorade samtidigt som det ger en stor klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen representerar nästan 30 procent av världens klimatpåverkande utsläpp och matsvinnet i hushållen cirka 6 till 8 procent.

– Vi lever i dag i en värld där många fortsatt är undernärda, samtidigt som stora mängder mat slängs. Därför borde ett minskat matsvinn vara det mest logiska att börja med, säger Helén Williams.

– För att ändra ett beteende måste man först bli uppmärksam på hur det ser ut – slängs mycket mat i ditt hushåll och går det att undvika, fortsätter Helén Williams.

Så kan du minska matsvinnet i ditt hushåll

Några enkla tips från Helén Williams på hur du kan komma igång för att minska matsvinnet i ditt hushåll:

  1. Planera måltider och inköp. Köp bara hem det du vet att du gör av med. Planera också för hur eventuella matrester kan användas.
  2. Håll koll på kyl, frys och skafferi så att du kan äta upp maten i tid och inte köper mer än vad som behövs.
  3. Släng inte mat i onödan. Våga lukta och smaka – ofta är maten ätbar även när bäst-före-datum passerat. Även tillagade rätter, som förvarats rätt, håller länge.
  4. Kyl och förvara rätt. Ställ in kylvaror i kylen så snart som möjligt efter användning och kyl, eller frys, matrester snabbt. Se till att ha kylskåpet på 4 grader.
  5. Mät ditt eget matsvinn under en dag för att lära dig mer om vad som slängs hemma hos dig.
  6. Besök Livsmedelsverkets webbplats Har du svinnsikt? för mer information och råd, till exempel hur du gör för att mäta matsvinnet i ditt hushåll.

Den 29 september 2020 är det premiär för internationella matsvinnsdagen. Dagen är instiftad av FN för att ta ett internationellt grepp om matsvinnets konsekvenser och möjliga lösningar så att målet i Agenda 2030 kan uppnås. Forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, hoppas att dagen leder till att fler hushåll blir engagerade.

– Tanken med dagen är att påminna och engagera hela världen i det arbete som pågår för att nå mål 12.3 i Agenda 2030 – att halvera matsvinnet genom att ställa om vår livsmedelsproduktion och konsumtion, säger Helén Williams docent i miljö- och energisystem vid CTF.

Kontakt:

Helén Williams, docent miljö- och energisystem vid CTF, Karlstads universitet. helen.williams@kau.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera