Liljekonvalj. Bild: Jeffrey Hamilton /Unsplash
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Flera arter blommar numera i en större del av landet under nationaldagen jämfört med förr i tiden. Det visar rapporter från över 1000 medborgarforskare som deltagit i Försommarkollen.

Försommarkollen är en medborgarforskningskampanj där frivilliga och professionella forskare samarbetar med inrapportering och analys för att se hur klimatförändringarna påverkat några av Sveriges vanligaste blommor. Årets observationer gjordes mellan den 5 och 6 juni.

Nu har rapporterna från 1100 medborgarforskare analyserats för att se hur växterna har påverkats av vårens och försommarens väder – och om det finns någon skillnad jämfört med förr, något som kan bero på klimatförändringar.

Blåklockan dröjer ännu

Forskarna har bland annat velat se om Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, hade hunnit börja blomma i någon del av landet.

– Den är ganska senblommande och det visar sig även i år att den inte hade kommit igång riktigt än. Vi fick in ett fåtal ”spridda skurar” med rapporter om blommande blåklockor och det var egentligen bara i de allra sydligaste delarna av Skåne där vi kan säga att den har börjat blomma, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska botaniska föreningen.

Liljekonvaljer långt upp i Norrland

Några av de andra blommorna i Försommarkollen har däremot kommit igång och blommar rikligt i stora delar av landet.

Liljekonvalj och syrén blommar långt upp i Norrland och häggens blomning är redan avslutad, förutom i de allra nordligaste delarna. Den mer senblommande rönnen har precis börjat blomma i sydligaste Norrland och prästkragen blommar upp till Mälardalen.

Blomningstidpunkten för växterna som ingår i Försommarkollen dokumenterades även för 150 år sedan och fram till början av 1900-talet av ett landsomfattande nätverk av observatörer. Det innebär att uppgifter kan jämföras. Med data från Försommarkollen under flera år i nutid kan forskarna analysera om klimatförändringseffekter påverkat växters blomning.

Betydligt snabbare blomning i norr

Forskarna kan konstatera att blomningen för alla arter nått betydligt längre norrut än tidigare vid den här tidpunkten. Hägg, liljekonvalj och syrén har redan hunnit blomma över i de trakter där den förr bara precis hade börjat blomma. Prästkrage och rönn började förr inte blomma före den 10 juni på några få platser i södra Sverige, men i år har de börjat blomma betydligt längre norrut redan vid nationaldagen.

– När vi jämför häggens blomning nu med vad vi såg i Vårkollen vid Valborgshelgen, så har den alltså på de här veckorna i stort sett hunnit blomma av sig i hela landet, medan syrénen ligger lite efter, säger forskaren Ola Langvall från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Kontakt:

Ola Langvall, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket, ola.langvall@slu.se

Mora Aronsson, ordförande i Svenska botaniska föreningen, mora.aronsson@svenskbotanik.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera