Tuber med blodprov
Bild: National Cancer Institute, Unsplash
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Höga nivåer i blodet av ett visst ämne kan betyda att bröstcancern har spritt sig, enligt ny forskning. Det positiva är att nivån enkelt kan mätas med ett blodprov.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och även den vanligaste orsaken till att kvinnor dör av cancer. Bröstcancer kan botas med kirurgi, men dödligheten är hög eftersom vissa tumörer utvecklar dottersvulster, metastaser, innan de upptäcks. Vissa patienter drabbas också av återfall trots behandling.

Kan vara tecken på spridd cancer

Allt fler studier visar nu att även den så kallade stödjevävnaden i bröstet aktivt deltar i bröstcancerutvecklingen. Och det är här de nya fynden kommer in.

Kollagen är ett fiberprotein som naturligt finns i olika varianter i kroppens olika vävnader. Den fjärde varianten av proteinet, kollagen IV, finns normalt sett enbart runt mjölkgångarna i friska bröst. Men vid bröstcancer ses proteinet även i bröstets stödjevävnad.

En ny avhandling från Umeå universitet visar att patienter med tumörer med hög halt av kollagen IV i stödjevävnaden löper högre risk att utveckla spridd sjukdom. Dessa personer har också sämre överlevnadsprognos än dem med lågt innehåll av kollagen IV. Kollagen IV finns även i blodet.

– Höga nivåer av kollagen IV i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken på att det finns spridd bröstcancer. Därmed öppnas för möjligheten för att ett enkelt blodprov ska bli ett viktigt framtida komplement inför val av behandling, säger forskaren och läkaren Malin Jansson.

Kan driva cancern

Det finns även studier som visar att kollagen IV kan vara drivande i cancerutvecklingen och inte enbart en markör. Men eftersom ämnet normalt förekommer i kroppen och behövs vid andra processer är det i nuläget svårt att tänka sig en behandling som trycker ned ämnet, enligt Malin Jansson.

Avhandlingen baseras på studier av tumörvävnad från 1395 kvinnor med bröstcancer.

Vetenskaplig artikel:

The role of stroma-derived substances in breast cancer progression and their function as tumour markers, Malin Jansson

Kontakt:

Malin Jansson, Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet samt överläkare inom bröstcancerkirurgi vid Norrlands universitetssjukhus
malin.jansson@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera