kust med flata stenar, täckta av sjögräs och alger
Bild: Mads Sonne, Unsplash
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Gasläckan i Östersjön, nära Bornholm, kan bli ödesdigert för havslivet. Det menar forskaren Thomas Dahlgren som har studerat vilka effekter utsläpp har på bland annat fisk.

Under tisdagen kom larmrapporter om att naturgas läckte ut genom flera stora hål på naturgasledningarna Nordstream 1 och 2 i Östersjön, nära Bornholm.

Mycket allvarligt

Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, säger att gasutsläppet är mycket allvarligt för havslivet nära de platser där gasen läcker ut.

– Vi vet att naturgas i höga koncentrationer är giftigt för fiskar. I det här området är det Östersjötorsken som jag tänker är i riskzonen, men troligen påverkar det fler arter, säger Thomas Dahlgren.

Redan känsligt ekosystem

Studier har gjorts på vad som händer vid stora utsläpp i havet i samband med gas- och oljeutvinning.

– Det som är studerat är påverkan på fisk. Bolagen är väldigt snabba på att stänga av ledningar som springer läck för att täta och denna typ av stora läckor är mycket ovanliga och effekterna är därför svåra att förutsäga. Det här utsläppet är antagligen dåliga nyheter för Östersjön som är ett känsligt ekosystem, säger Thomas Dahlgren.

kust med flata stenar, täckta av sjögräs och alger
Bornholm. Bild: Mads Sonne, Unsplash

Farligt för klimatet också

Metangasen som läcker ut löser sig i vattnet. Det blir farligt för havslivet om koncentrationerna är höga, fortsätter Thomas Dahlgren.

– Mindre metanläckor förekommer naturligt och är inte farligt. Om det är ett stort utsläpp under högt tryck stiger mycket av gasen som bubblor till vattenytan.

Gasen kommer sedan ut i atmosfären, vilket inte heller är bra.

– Metan är en av de värsta växthusgaserna som finns. Det bidrar till klimatförändringarna. Men gasen bryts ner efter några år, till skillnad från koldioxid, säger Thomas Dahlgren.

Vad ska man göra nu?

– Få stopp på utsläppet så fort det går. Men det verkar vara en stor läcka och då är det farligt att vara i närheten. Det finns en brand- och explosionsrisk.

Kontakt:

Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper
thomas.dahlgren@marine.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera