Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

– Att män alltid vill ha sex – det är en myt som påverkar både män och kvinnor, säger Lena Gunnarsson, genusforskare vid Örebro universitet. Hon har skrivit en bok om sexuellt samtycke och gråzonen mellan sex och övergrepp. I boken berättar Nils att han ofta har haft sex mot sin vilja bara för att ställa upp.

– Människor har ett behov av bekräftelse och vill inte såra eller hota relationen. Jag håller på med gråzonerna och det finns många skäl till att människor ställer upp på sex, säger Lena Gunnarsson.

Boken Samtyckesdynamiker: Sex, våldtäkt och gråzonen däremellan tar avstamp i samtyckeslagen som kom sommaren 2018. Sex ska vara frivilligt annars är det olagligt – därför ska alla ge sitt samtycke.

Tjugo personer, 10 män och 10 kvinnor, berättar om sina erfarenheter av sex. Det är ingående och personliga intervjuer med bi- homo- och heterosexuella kvinnor och män mellan 22 och 70 år. De berättar om varför de ställer upp, hur de övertalar andra att ha sex, om sina gränser och varför de korsar gränserna.

Inte ens tänkt tanken att säga nej

I boken möter vi Nils som under lång tid inte ens tänkte tanken att han som man kunde säga nej.

– Om man har idén att killar alltid vill, då kan också tjejer gå över gränsen och pusha till sex. Man tänker inte på att man kanske begår en övergreppshandling, säger Lena Gunnarsson.

Även Stina berättar i boken att hon har ställt upp på sex. Hon ville att hennes dåvarande pojkvän skulle älska henne. Det blev normalt för henne att ställa upp och hon spekulerar om ifall det också gjort att hon själv gått över andras gränser.

Akut behov av bekräftelse

– En del människor har lägre självkänsla och ett mer akut behov av bekräftelse och då är det inte så långsökt att man blir mer sårbar. Man går med på saker man egentligen inte vill för att den andre ska vara nöjd med en helt enkelt, säger Lena Gunnarsson.

Gunnar berättar i boken hur han kopplar sitt starka begär efter sex till sitt behov av bekräftelse som han tror har sina rötter i barndomen.

– Hans fall är intressant eftersom hans låga självkänsla gör honom benägen att anpassa sig till andras behov. Samtidigt leder hans desperata behov av bekräftelse till att han går över andras sexuella gränser, säger Lena Gunnarsson.

En bitter eftersmak

Gunnar berättar att hans före detta fru ofta ställde upp på sex. Men även om det var underbart och skönt gav det en bitter eftersmak. Det framgick tydligt för honom att hon gjorde det för att göra honom nöjd.

– Och någonstans så var det ju inte den fysiska sexuella biten som jag behövde utan det jag egentligen på djupet behövde var att det var ett uttryck för en känsla. Och när den inte fanns där så blev jag ju fysiskt tillfredsställd, men det svarta i hålet i mig blev inte mindre av det. Snarare tvärtom egentligen, berättar Gunnar i boken.

– Sex är ofta kopplat till andra djupt existentiella behov. Människor kör över sina egna gränser och hamnar i situationer de inte vill vara i. Ofta är det behovet av kontakt och närhet som styr både hos dem som ställer upp och hos dem som kör över andras gränser, säger Lena Gunnarsson.

Hon tycker samtyckeslagen är ett steg framåt. Men lagen räcker inte. Det finns handlingar inom sex som inte är kriminella men ändå skadliga.

– Vi kan inte lagstifta bort allting. Det kommer alltid finnas gråzoner och därför måste vi prata mer om sex, slå hål på myter och ifrågasätta könsroller.

Media och skolan

Lena Gunnarsson pratar om vikten av kollektiv reflektion. Här har media och skolan en viktig roll.

– Det är inte bara ungdomar som behöver prata, men där kan samhället styra. Det behövs ordentligt med sex- och samlevnadsundervisning.

– Jag hoppas att min bok kan vara en del av en kollektiv reflektion. Där vi stöter och blöter och människor delar med sig av erfarenheter och reflekterar tillsammans. Där det inte bara handlar om att ge pekpinnar, avslutar Lena Gunnarsson.

Kontakt:

Lena Gunnarsson, genusforskare vid Örebro universitet, lena.gunnarsson@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera