Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Att vara mycket ute i solen ökar risken att utveckla basalcellscancer. Antalet fall ökar, och enligt prognoser kommer de att öka ändå mer i framtiden. Nu letar forskare efter enklare behandlingsmetoder, för den här lite snällare hudcancertypen.

I dag skrapar, bränner, opererar eller fryser man bort hudtumörerna vid basalcellscancer.

– Vi önskar att det fanns en enklare metod att behandla basalcellscancer. Det vore jättebra om det fanns en kräm att använda, säger Sara Prosén, specialistläkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Varje år drabbas mer än 50 000 personer, och enligt prognosen riskerar ännu fler att utveckla sjukdomen i framtiden. En forskargrupp vid Universitetssjukhuset Örebro har nu startat ett projekt för att undersöka hud som är UV-skadad och jämföra mot normal hud.

– Basalcellscancer är en snäll form av cancer men idag vet vi inte så mycket om tumörens biologi och fysiologi. Flera kommer att drabbas i framtiden och det vore bra om vi kunde hitta enklare behandlingsmetoder, säger Magnus Lindberg, professor och överläkare på hudkliniken och ansvarig för forskargruppen.

Tre typer hudtumörer

Det finns tre olika typer av hudtumörer: basalcellscancer, malignt melanom och skivepitelcancer. För att upptäcka basalcellscancer gäller det att vara uppmärksam på avvikande hudförändringar. Det är en växande, ibland glansig knuta som emellanåt blöder och huden kan kännas skrovlig. Det är vanligt att få den i ansiktet. För att ta bort hudtumören skrapar, bränner, opererar eller fryser man bort den på hudkliniken. Vårdcentraler kan också behandla patienter med hudtumörer men där skärs den bort.

I studien kommer det att ingå cirka 40 patienter och den kommer att pågå under några år framöver. De kommer att ta en hudbiopsi, ett vävnadsprov, på personer som har solskadad hud. Sedan kommer de att framkalla en akut solbränna på frivilliga försökspersoner med normal hud.

– Vi vill jämföra en kroniskt solskadad hud mot en akut solskadad hud. Idag är det många som överskattar vad huden tål. UV-ljuset är inte bara skönt det kan vara farligt också, säger Magnus Lindberg.


Njut av solen på rätt sätt

Det finns mycket vi kan göra själva för att inte hamna i farozonen. Det gäller att komma ihåg att solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.

– Att svenskarna älskar solen blir ibland ett bekymmer. Tänk på hur du beter dig i solen. Åker du utomlands är det ofta starkare sol och du kan inte vara lika länge i solen. Använd alltid solkräm och sitt gärna i skuggan. SMHI har en bra översikt över länders UV-index. Där kan du se hur länge du kan vara i solen innan det blir farligt för just din hudtyp, säger Sara Prosén.

Kontakt:

Sara Prosén, Specialistläkare vid Hudkliniken, Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län, sara.prosen@regionorebrolan.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera