Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 juni 2013

Supermolekyl kan förstöra cancertumörer

En giftig proteinmolekyl, som kan ge oss människor både matförgiftning och autoimmuna sjukdomar, men som kan bli ett vapen i kampen mot cancer, beskrivs i en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

Vid en vanlig infektion som orsakas av bakterier eller virus reagerar ett fåtal av våra immunförsvarsceller och vi blir friska. Men när den giftiga proteinmolekylen superantigen kommer in i våra kroppar startar ett immunförsvar som är tusenfalt starkare och vi blir sjuka.

Aktiverar immunförsvaret på flera sätt
Supermolekylen superantigen produceras av vissa bakterier och virus och har en unik struktur som binder till flertalet av molekylerna i vårt immunförsvar. Därför reagerar immunförsvaret oerhört starkt när vi får i oss superantigener; vi kräks och mår dåligt. Sker detta i vårt blodomlopp stannar hjärtat och då finns inget botemedel.

Flertalet autoimmuna sjukdomar kan vara orsakade av superantigener som funnit en genväg genom vårt immunförsvar, ett otroligt komplicerat och effektivt system.

– Vi har visat att dessa superantigener aktiverar immunförsvaret på fler sätt än forskare tidigare trott. Upptäckten kan få följder för diagnos och forskning kring vaccin och behandling mot superantigener. Det här är av speciell vikt eftersom de bakterier som utsöndrar superantigener tillhör dem som ibland blir multiresistenta, säger Maria Saline på Svenskt NMR-centrum vid Göteborgs universitet.

Binder till båda av immunförsvarets receptorer
Maria Saline och hennes forskarkollegor har identifierat vilka delar av superantigenet som binder till molekylerna i immunförsvaret. Den tredimensionella formen och den unika sammansättningen av aminosyror gör att superantigenet binder till många molekyler i immunförsvaret och det är därför immunförsvaret reagerar så kraftigt.

Tidigare har forskarna trott att endast ena halvan av en av immunförsvarets receptor har bundit till superantigenen men Marias Salines forskning visar att även den andra hälften kan binda till det giftiga superantigenet.

– Detta öppnar många nya dörrar och tvingar forskare och doktorer att tänka bredare kring superantigener, säger Maria Saline.

Kan användas mot tumörer
Förmågan att ”tjuvstarta” immunförsvaret kan även användas i människans tjänst.

– De tester som flera forskargrupper jobbar med, att använda styrkan i superantigenet till att förstöra tumörer, verkar hittills lovande, säger Maria Saline.

Hennes forskning öppnar upp en ny dimension inom superantigens biologi eftersom andra hälften av immunförsvarets receptorer nu blir synliga.

– Det här är ett bra exempel på när grundforskning leder till att forskare inte bara förstår molekylerna utan också förstår vad de kan användas till för att vara i människans tjänst. Vad den kunskapen kan innebära för cancerforskningen får framtiden utvisa, säger Maria Saline.

Avhandlingens namn: “The structure of superantigen complexed with TCR and MHC reveals novel insights into superantigenic T cell activation.” Saline M, Rödström KE, Fischer G, Orekhov VY, Karlsson BG, Lindkvist-Petersson K. Nature Communications 2010 Nov;1(8):119

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera