Artikel från Göteborgs universitet
11 januari 2013

Viktig pusselbit till orsaken bakom allvarlig blodsjukdom

Forskare vid Sahlgrenska akademin har upptäckt 17 genetiska förändringar hos patienter som har den allvarliga blodsjukdomen ITP. Rönen innebär ett steg närmare svaret på hur sjukdomen uppstår.

Sjukdomen Idiopatisk trombocytopen purpura (ITP) är en autoimmun sjukdom där blodplättarna förstörs i förtid. Detta orsakar blödningar som ibland kan vara allvarliga eller rentav dödliga.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu kommit ett steg närmare svaret på varför sjukdomen uppstår.

Göteborgsforskarna har tidigare, som första forskargrupp i världen, kunnat visa att sjukdomen hos vissa personer orsakas av att kroppens egna vita blodkroppar attackerar blodplättarna.

I en ny studie, som publiceras i ansedda tidskriften Blood, kan forskaren Margareta Jernås och hennes kollegor presentera rön som visar att patienter med ITP har en förändring i de så kallade mikroRNA-molekyler som styr de vita blodplättarna.

Upptäckten av mikroRNA-molekylerna belönades med 2006 års Nobelpris, och de är i dag föremål för intensiv forskning. Studier har visat att molekylerna har en viktig roll vid utvecklandet av en lång rad sjukdomar – men dess betydelse för ITP har inte tidigare studerats.

Göteborgsforskarna har i sin studie analyserat samtliga 1 000 varianter av mikroRNA som är kända hos nio patienter med ITP, samt hos nio friska patienter.

– Hos ITP-patienterna hittade vi 17 mikroRNA som var förändrade jämfört med hos friska patienter. Vi kunde även visa att en speciell gen som är viktig i rekryteringen av vita blodkroppar hade förändrade nivåer i blodet hos patienter med ITP, säger Margareta Jernås.

Forskarnas slutsats är att mikroRNA spelar en viktig roll för utvecklingen av blodsjukdomen.

– Även om resultaten inte omedelbart kan leda till någon ny behandling av ITP har vi fått en bättre förståelse för vad som reglerar sjukdomen, säger Margareta Jernås.

Artikeln MicroRNA regulate immunological pathways in T-cells in immune thrombocytopenia (ITP) av Margareta Jernås, Intawat Nookaew, Hans Wadenvik och Bob Olsson publiceras online i Blood den 9 januari.  

FAKTA ITP
Idiopatisk trombocytopen purpura, ITP, är en relativt ovanlig sjukdom som drabbar omkring 5 per 100 000 personer/år. Sjukdomen finns i två former: en akut, som är vanligast hos barn, och en kronisk form som är vanligast bland vuxna. Till skillnad från andra sorters blödarsjuka kan ITP i vissa fall behandlas så framgångsrikt att alla symptom försvinner, och hos barn som drabbas av akut ITP kan sjukdomen läka utan medicinsk behandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera