Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2011

Feta mödrar blöder oftare efter förlossning

Feta kvinnor drabbas oftare av stora blödningar efter förlossning där orsaken är att livmodern inte drar ihop sig som den ska. Särskilt gäller detta de sjukligt feta med BMI över 40, som löper en fördubblad risk jämfört med normalviktiga mödrar.

Såväl fetma bland blivande mödrar som andelen blödningar i samband med barnafödande har ökat under senare år. Nu har Marie Blomberg, förlossningsöverläkare och docent i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet, analyserat data från mer än en miljon förlossningar vid svenska kvinnokliniker åren 1997-2008. Ur detta material har hon granskat de fall där mamman förlorat över en liter blod.
Resultaten som publiceras i septembernumret av tidskriften Obstetrics & Gynecology slår fast att fetma kan orsaka stora blödningar på grund av att livmodern inte dras ihop så fort moderkakan stötts ut. En blodförlust i den omfattningen kräver medicinska åtgärder och eventuellt blodtransfusion.
Marie Blomberg har jämfört utfallet för de normalviktiga med tre grupper av feta mödrar. Hos dem med BMI (body mass index) över 40 var risken förhöjd med 114 procent. Hos dem med BMI 35-40 var risken förhöjd med 47 procent och för kvinnor med BMI 30-35 var siffran 14 procent.
Resultaten är justerade för andra bakomliggande orsaker. Till exempel är risken för blödningar högre hos äldre kvinnor och förstföderskor.
-Det finns två orsaker bakom stora blödningar efter förlossning. Den ena är att livmodern inte drar ihop sig, den andra att moderkakan blir kvar i livmodern. I den här studien visar jag att fetma ökar risken i det första fallet men inte i det andra, säger Marie Blomberg.
Kvinnor som drabbas av dessa blödningar kan behandlas med uterotonika, läkemedel som gör att livmodermuskeln dras samman.
Artikel: Blomberg, M. Maternal obesity and risk of postpartum hemorrhage. Obstet Gynecol 2011; vol 118 sid 561-568.
Abstract [Ref 1]
Kontakt:
Marie Blomberg, docent, Institutionen för klinisk och experimentell medicin, Linköpings universitet
0704-330318, Marie.Blomberg@lio.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera