Artikel från Umeå universitet
31 oktober 2007

Skyddar ämnen i fullkornsprodukter mot prostatacancer?

Högt intag av hormonliknande fytoöstrogener i fullkornsprodukter kan ha en skyddande effekt mot prostatacancer. Det är en av slutsatserna i den avhandling som Annika Bylund försvarar vid Umeå universitet den 9 november.

Prostatacancer är mer ovanlig i Asien än i västvärlden, men de immigranter som flyttar från Asien till västländer löper ökad risk att drabbas av sjukdomen. Det antyder att miljön, framför allt kosten, kan ha stor betydelse för uppkomsten av prostatacancer. I Sydostasien är intaget av fytoöstrogener, framför allt gruppen isoflavonoider, högre än i västvärlden. Fytoöstrogener är kemiska föreningar i växter som liknar könshormonet östrogen och kan ha en skyddande effekt mot cancerutveckling i prostata och i bröst. Lignaner, den andra huvudgruppen av fytoöstrogener, finns i vissa näringsämnen som ingår i traditionell nordisk kosthållning, t .ex. fullkornsprodukter av råg men också i bär och grönsaker.

I avhandlingen undersöktes fytoöstrogeners effekt på prostatacancer i djurmodeller och resultaten visar i allmänhet en viss, måttlig effekt. Högt innehåll av fytoöstrogen hämmade t.ex. tillväxten av prostatacancer på nakna möss. De djur som fått rågkost, sojakost samt extrakt av råg fick färre tumörer och av mindre storlek jämfört med en kontrollgrupp. Dessutom ökade omfattningen av cancercellernas celldöd hos de djur som fick råg och soja i kosten. Effekten av rågkli undersöktes hos en stam transgena möss (TRAMP) med en tumör liksom prostatacancer hos människan utvecklas från förstadier till cancer och vidare till metastasering (allmän spridning i kroppen). De TRAMP-möss som fick rågkost hade en ökad omfattning på celldöd hos cancercellerna samt tumörer av mindre storlek.

I en studie på människa, där arton män med prostatacancer fördelades slumpmässigt till rågbaserad kost eller till en kontrollkost under tre veckor, visades i cellprov från prostata som tagits efter studien att högt rågintag kan öka omfattningen av programmerad celldöd.

Annika Bylund är överläkare och doktorand vid Inst. för samhällsmedicin och rehabilitering, enheten för Geriatrik, och kan nås på tel. 090-785 87 20, e-post annika.bylund@germed.umu.se,

Fredag den 9 november försvarar Annika Bylund, Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering, Geriatrik, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Phytoestrogens and prostate cancer. Experimental, clinical and epidemiological studies
Disputationen äger rum kl 09.00 i Sal 1, by 10 (sut.) NUS
Fakultetsopponent är doc., överläkare Swen-Olof Andersson, Universitetssjukhuset i Örebro.

Kontaktinformation
Porträttbild kan hämtas via
http://www.umu.se/medfak/aktuellt/bilder/index.html

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera