Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 maj 2007

Signalstopp första steget mot nya cancermediciner

Forskare vid Karolinska Institutet har hittat ett sätt att blockera den så kallade Hedgehog-signaleringen i kroppen som har stor betydelse för tumörcellers tillväxt och spridning hos cancerpatienter. Upptäckten är ett första steg mot nya läkemedel för cancerbehandling.

Forskarna hoppas att den blockerande substansen, inhibitorn, kan leda till utveckling av mer effektiv behandling för patienter som lider av en rad olika cancersjukdomar, däribland prostatacancer, mag-tarmcancer, cancer i buskspottkörteln vissa former av lungcancer och en ärftlig form av basalcellscancer.

Inom och mellan våra celler pågår hela tiden signaltrafik som styr genaktivering i cellkärnan. Alla signaler har sin specifika uppgift för kroppens funktion och utveckling. En av dessa signalmekanismer kallas för “Hedgehog-signalering”. Namnet har sitt ursprung i den gen kallad “Hedgehog” som när den muterat gör att bananflugans embryon får ett taggigt utseende.

Hedgehog-signaleringen är aktiv under fosterstadiet och är viktig för celltillväxt och cellmognad. Under vuxenlivet ska den normalt sett vara avstängd, men kan slås på igen vid exempelvis sårskador, inflammationer eller DNA-mutationer. Långvarig aktivering kan orsaka cancersjukdomar.

Inhibitorn stoppar signalen i slutskedet av signaleringen, vilket ger bättre möjlighet till blockering av tumörceller än att bromsa signalen i något tidigare skede.

– Det kan gå fel på många olika plan, men om signaleringen stoppas i slutskedet spelar det ingen roll var i signalkedjan det går fel i tidigare stadier, säger Rune Toftgård, professor vid Institutionen för Biovetenskaper och Näringslära och en av forskarna bakom studien.

Publikation:
“Inhibition of GLI-mediated transcription and tumor cell growth by small-molecule antagonists”
Mattias Lauth, Åsa Bergström, Takashi Shimokawa, Rune Toftgård
PNAS, online 7-11 maj 2007

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Rune Toftgård, professor
Tel: 08-608 91 52
Mobil: 070 872 05 33
E-post rune.toftgard@biosci.ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera