Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 april 2007

Nitroglycerin effektivt när moderkakan inte lossnar

Nyförlösta kvinnor måste opereras när moderkakan inte lossnar som den ska, men snart räcker det kanske med en tablett nitroglycerin under tungan. Den nya behandlingen som utvecklats i Göteborg är både effektiv och säker. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Av alla kvinnor som föder barn drabbas uppemot tre procent av fastsittande moderkaka. Denna komplikation innebär stor risk för blödning och kvinnorna måste opereras.
– Det är förstås oerhört jobbigt för kvinnorna att omedelbart efter förlossningen skiljas från man och barn för att sövas eller bedövas och genomgå operation, men med den nya enkla metoden kan många kvinnor slippa genomgå manuell lösning, säger förlossningsläkaren Maria Bullarbo.

Den nya behandlingen innebär att den nyförlösta kvinnan får en nitroglycerintablett under tungan. Avhandlingen visar att det livmodersammandragande läkemedlet oxytocin i kombination med det livmoderavslappnande läkemedlet nitroglycerin är mycket effektivt för uthämtande av moderkakan. I tolv fall av tolv kunde förlossningspersonalen få ut moderkakan genom en enkel dragning i navelsträngen. Hos kvinnor som bara fick oxytocin lyckades detta bara i ett fall av tolv.
– Vi tror att nitroglycerinet har så god effekt för att moderkakans fästen i livmodern innehåller muskelceller som slappnar av genom behandlingen med nitroglycerin och därför tillåter att moderkakan “lättar ankar” så att livmodern kan dra sig samman och stöta ut moderkakan, säger Maria Bullarbo.

Kombinationsbehandlingen resulterade dessutom i minskad blödning totalt jämfört med kvinnor i kontrollgruppen. Studien visar att behandlingen är effektiv och säker för både mor och barn och inte förenad med allvarliga biverkningar.

Avhandlingen visar också att läkemedlet isosorbid mononitrat effektivt startar värkarbete när förlossning måste sättas igång. I studien användes ett särskilt instrument i livmoderhalsen för att mäta graden av uppmjukning i livmoderhalsen efter lokalbehandling med läkemedlet. Resultaten visar att fyra timmars behandling med preparatet minskade motståndet betydligt mer i livmoderhalsen jämfört med en kontrollgrupp.
– Fördelen med detta läkemedel är att det initialt har en avslappnande verkan på livmodern, vilket gör att fostret inte behöver övervakas och behandlingen kan ske utanför sjukhuset. Resultaten kan ge besparingar inom sjukvården och dessutom leda till att fler förlossningar kan sättas igång, säger Maria Bullarbo.
I studien var 90 % av mammorna nöjda eller mycket nöjda med behandlingsformen och skulle rekommendera den till andra kvinnor.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för obstetrik och gynekologi
Avhandlingens titel: Nitric Oxide Donors in Labor Management

Avhandlingen försvaras fredagen den 20 april, klockan 09.00, aulan, Kvinnokliniken, SU/Östra, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Maria Bullarbo, leg. läkare, telefon: 070-625 70 92, 031-700 87 63, e-post: maria.bullarbo@vgregion.se

Handledare:
Docent Erling Ekerhovd, telefon: 031-342 10 00, e-post: erling.ekerhovd@obgyn.gu.se
Docent Anders Norström, telefon: 031-342 10 00, e-post: anders.norstrom@vgregion.se
Docent Björn Andersch, telefon: 031-343 40 00, e-post: bjorn.andersch@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera