Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 mars 2007

Syntetiskt hormon använder annan receptor än östrogen

Det östrogenliknande molekylen estren påverkar immunsystemet på samma sätt som östrogen, men det syntetiska hormonet använder också en annan signaleringsväg. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Östrogen påverkar inte bara kvinnans fortplantning, utan spelar också en stor roll i immunsystemet och för skelettet. För medelålders kvinnor som genomgått klimakteriet minskar östrogenbehandling risken för benskörhet men samtidigt ökar hormonet risken för bröstcancer, blodpropp och möjligen också hjärt- kärlsjukdom.
– Forskare världen över letar just nu intensivt efter syntetiska östrogenliknande molekyler som har östrogenets positiva effekter på till exempel skelettet, men som saknar de negativa. Estren var en av kandidaterna, säger molekylärbiologen Ulrika Islander som i sin avhandling studerat hur estren påverkar immunsystemet.

Estren är en syntetisk molekyl som liknar östrogen. Molekylen togs fram i början av 2000-talet och ansågs då lovande eftersom den visade sig ha positiva effekter på skelettet, men inte tycktes påverka fortplantningsorganen. Senare studier har visat att estren trots allt stimulerar tillväxt av livmodern.

Avhandlingen visar att estren minskar inflammation hos möss via samma mottagarmolekyl i cellerna som stimuleras av östrogen, så kallade östrogenreceptorer. Genförändrade möss som saknade östrogenreceptorer påverkades också av estren. Dessa möss utvecklade färre T- och B-celler helt oberoende av östrogenreceptorerna.
– Vi har indikationer som talar för att estren påverkar immunsystemet via receptorn för det manliga könshormonet testosteron. Det betyder att estren kan inducera testosteronliknande effekter och i så fall är molekylen olämplig för behandling av kvinnor, säger Ulrika Islander.

Estren anses inte längre vara aktuell som behandlingsmolekyl för människa, men forskargrupper världen över fortsätter använda estren som ett verktyg i utvecklingen av andra syntetiska hormoner.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning
Avhandlingens titel: Immunomodulation by estrogen and estren

Avhandlingen försvaras torsdagen den 22 mars, klockan 09.00, föreläsningssalen, våning 3, Guldhedsgatan 10A, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Ulrika Islander, Fil. Mag. telefon: 031-342 64 11, e-post: ulrika.islander@rheuma.gu.se

Handledare:
Professor Hans Carlsten, telefon: 031- 342 40 17, e-post: hans.carlsten@rheuma.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera