Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2006

Molekyler som kan söka upp cancerceller i kroppen

Marika Nestor har under sitt avhandlingsarbete funnit kombinationer av antikroppar och radioaktiva substanser, som kan lokalisera och döda cancerceller från huvud- och halscancer. Disputationen äger rum den 15 december.

Varje år diagnostiseras en halv miljon människor med huvud- eller halscancer i världen, och denna siffra ökar. Dagens behandlingsmetoder för denna cancerform klarar inte av att behandla eller lokalisera cancerceller som spritt sig i kroppen, vilket leder till att cirka hälften av patienterna så småningom dör av denna sjukdom.

Marika Nestors avhandling är inriktad mot att målsöka cancercellerna med hjälp av radioaktivt märkta antikroppar. Hon visar att det är möjligt att i labförsök målsöka och döda cancerceller genom att fästa radiohalogenerna 131I och 211At till antikropparna. Genom att istället fästa radiohalogenen 124I till antikropparna, fick hon fram en kombination lämplig för att lokalisera tumörerna. I försök på tumörbärande möss kunde 100 procent av alla tumörer identifieras med denna metod.

En möjlig framtida applikation kan vara att injicera de radioaktivt märkta antikropparna i patienter, och låta antikropparna lokalisera och förstöra små metastaser i kroppen.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Marika Nestor, tel: 070-2341881, Marika.Nestor@bms.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera