Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 mars 2006

Bättre diagnos för bröstcancer i sikte- ny röntgenmetod kan underlätta cancerdiagnos

En metod som ökar effektiviteten vid kontraströntgen kan öppna vägen för både tidigare och säkrare diagnos av till exempel bröstcancer. Med ny integrerad elektronik och signalbehandling kan bildkvaliteten kraftigt förbättras. Det visar Hans Bornefalk på KTH som fredag 10 mars lägger fram sin doktorsavhandling om tekniken.

Hittills har den nya tekniken bara prövats i testuppställningar men i princip kan den öppna vägen för tidigare och säkrare diagnos av till exempel bröstcancer. I ett längre perspektiv kan man tänka sig en rad andra radiologiska tillämpningar där man i dag använder kontrastmedel.

För att växa behöver en cancer bilda egna blodkärl som ofta är av dålig kvalitet och kan läcka. Vid kontraströntgen injiceras ett kontrastmedel, till exempel jod, i blodet och gör att blodkärlen syns på röntgenbilderna. Indirekt syns då även cancern genom läckaget i dess blodkärl. Normalt krävs en serie bilder för att få fram kontrastbilden.

Med Hans Bornefalks nya metod räcker det med en enda röntgenbild för att kunna dra nytta av kontrastinformationen. Dessutom kan bildkvaliteten kraftigt förbättras eller stråldosen sänkas.

Detta är möjligt genom att varje röntgenstråle spåras och registreras var för sig. Eftersom röntgenstrålarna dessutom elektroniskt kan delas i två kategorier där den ena har högre och den andra lägre energi än kontrastmedlets gränsvärde för maximal absorptionsenergi får man helt andra möjligheter.

– Med rätt elektronik kan man knivskarpt separera röntgenstrålar som ligger över och under detta gränsvärde och framhäva skillnaden mellan blodkärl och omgivande vävnad på ett helt annat sätt. Röntgenundersökningen kan göras både snabbare och tillförlitligare och risken för oskärpa på grund av rörelse mellan bilderna faller bort, säger Hans Bornefalk.

För att verifiera den nya tekniken och maximera den kliniska nyttan krävs kliniska tester. Företaget Sectra, som utvecklar och tillverkar utrustning för röntgendiagnostik, har planer på att integrera den nya tekniken i framtida produkter.

– Detta passar bra in i vår mammografiverksamhet och kommer att förstärka den världsledande positionen för svensk industri inom detta område, säger Jesper Söderqvist, vd för Sectra Mamea i Kista.

Hans Bornefalks arbete utsågs för ett par veckor sedan i mycket hård konkurrens till “Best Student Contribution” vid en stor konferens för medicinsk röntgenteknik i San Diego, USA.

Avhandlingens titel: “Computer-aided Detection and Novel Mammography Imaging Techniques”
Opponent: Prof Robert Nishikawa, University of Chicago

Tid: Fredag 10 mars kl. 10.00
Plats: sal F3, Lindstedtsvägen 26, KTH campus Valhallavägen

Kontaktinformation
Kontakt
Hans Bornefalk, 070-2223132, bornefalk@particle.kth.se
Mats Danielsson, handledare, 070-3710691, matsdan@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera