Artikel från Karolinska Institutet
22 september 2005

“Blemmor” på nyfödda – bra för immunförsvaret

De vanligt förekommande utslagen hos friska nyfödda barn, i folkmun kallade “hormonprickar”, är i själva verket är ett kraftfullt svar på de bakterier som normalt befolkar vår hud. Det visar en studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Mer än hälften av alla nyfödda barn får röda prickar på huden strax efter födseln. Utslagen försvinner spårlöst efter några veckor, men under den tiden kan de orsaka många undringar och oro hos föräldrarna. Nya resultat visar nu att prickarna bara är en helt normal reaktion i barnets hud då den möter den flora av mikroorganismer som finns i världen utanför livmodern. Under fosterlivet är miljön helt steril. Inom ett fåtal dygn efter födelsen etableras en ekologisk balans mellan olika populationer av koloniserande mikrober och deras värd, barnet. Denna interaktion mellan mikrober och dess värdorganism är en aktiv process där det medfödda, naturliga immunförsvaret spelar en avgörande roll.

-I den här studien har vi visat att den plötsliga exponeringen för olika mikrober som sker i och med födelsen, triggar immunsystemet och ger barnet ett starkare skydd mot sjukdomsalstrande bakterier, säger docent Giovanna Marchini.

-Vi tror även att barnets första kontakter med mikrober på sikt kan påverka toleransutveckling och därmed uppkomsten av allergier samt autoimmuna sjukdomar senare i livet.

Publikation:
Erythema toxicum neonatorum is an innate immune response to commensal microbes penetrated into the skin of the newborn infant
Marchini G, Nelson A, Edner J, Lonne-Rahm S, Stavréus-Evers A, Hultenby K.
Pediatric Research (2005) 58: 613-616.

För mer information, kontakta:
Docent Giovanna Marchini, institutionen gör kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet, tel 08-517 738 17 eller mail giovanna.marchini@karolinska.se

Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser vare år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera