Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 februari 2005

Nyfunnet samband mellan inflammation och tumör kan ge ny cancermedicin

Kunskap om en nyfunnen koppling mellan ett tumörprotein och det system som styr hur kroppen reagerar på inflammation kan i framtiden leda till nya cancermediciner. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Genetiska förändringar som leder till utbyte av arvsmassa mellan olika kromosomer ger ofta upphov till så kallade fusionsgener där delar av två gener slås samman till en ny gen. Nya rön visar att dessa fusionsgener, som upptäcks i allt fler cancerformer, tycks påskynda tumörutvecklingen. Vanligtvis sker förändringen av en normal cell via en godartad tumörform som sedan den fått ytterligare fel i sin arvsmassa utvecklas till en elakartad tumör som sprider sig i kroppen. Fusionsgener tros kunna påskynda utvecklingen av elakartade tumörer genom att samtidigt påverka flera av cellens olika försvarssystem mot okontrollerad tillväxt.

Fil mag Melker Göransson har i sin avhandling studerat den fusionsgen, FUS-DDIT3, som orsakar fettvävstumören myxoida liposarkom för att förstå vilka system som påverkas och hur detta leder till tumörutveckling. Denna kunskap kan sedan användas för att finna ledtrådar till hur myxoida liposarkom med hjälp av specifika cellgifter skulle kunna botas eller lindras. Idag behandlas patienter som drabbats av tumören med operation och strålbehandling vilket ofta ger en mängd biverkningar. Dessutom kommer sjukdomen ofta tillbaka i en mer aggressiv form en tid efter behandling.

– Vi har funnit att det fusionsprotein som bildas i celler som bär fusionsgenen interagerar och stör flera av de olika system som hindrar okontrollerad tillväxt. Bland annat har vi funnit en direkt koppling mellan fusionsproteinet och det kraftfulla NFkappaB-systemet som är det system som även styr inflammationsreaktionen, säger Melker Göransson.

Forskare har länge misstänkt att det finns ett samband mellan inflammation och tumörutveckling. Ny forskning har visat att just NFkappaB-systemet verkar vara den viktigaste faktorn i denna koppling. Sedan många år finns anti-inflammatoriska mediciner som innehåller den aktiva substansen acetylsalicylsyra som slår mot NFkappaB-systemet. Samtidigt pågår intensiv forskning för att ta fram nya specifika substanser mot inflammatoriska sjukdomar och olika typer av tumörsjukdomar.

– Vi hoppas att kopplingen mellan fusionsproteinet och NFkappaB-systemet ska ligga till grund för utvecklandet av nya terapiformer baserade på specifika läkemedel, med färre biverkningar, mot NFkappaB-systemet för patienter som drabbats av denna elakartade tumörform, säger Melker Göransson.

Avhandlingen är skriven av:

fil mag Melker Göransson, telefon: 031-342 28 85, 031-82 48 70, mobiltelefon: 0737-41 24 25, e-post: melker.goransson@llcr.med.gu.se

Handledare:

professor Pierre Åman, telefon: 031-342 28 42, e-post: pierre.aman@llcr.med.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för laboratoriemedicin, avdelningen för patologi

Avhandlingens titel: Functional characterization of the liposarcoma associated fusion oncogene FUS-DDIT3

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Ulrika Lundin

informatör/pressansvarig vid Sahlgrenska akademin

telefon: 031-773 38 69, mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera