Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 november 2004

Hur kan du påverka din egen risk att drabbas av cancer? Ny webbportal ger dig råd

Forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet har i samarbete med Harvard School of Public Health i USA utvecklat webbportalen, Påverka Din Cancerrisk. http://www.cancerrisk.info lanseras i dag den 4 november. På denna portal kan besökaren få allmän information om cancer och dessutom en uppskattning om den egna risken att drabbas av cancer.

På webbportalen finns information om de tolv vanligaste cancerformerna. Vidare finns information om vad en riskfaktor är, vilka riskfaktorer som är aktuella för de olika cancerformerna samt tips för hur man kan minska sin risk. Det unika med portalen är att den är interaktiv. Genom att svara på frågor om kön, ålder, längd, vikt, samt för den aktuella cancerformen relevanta hälso- och livsstilsfrågor, får besökaren en omedelbar uppskattning av risken att drabbas, jämfört med genomsnittsrisken för befolkningen i Sverige. På detta vis hoppas forskarna kunna göra allmänheten medveten om möjligheterna att, genom enkla förändringar av livsstil och levnadsvanor, påverka den egna risken att drabbas av cancer.

Eftersom 30 till 50 procent av all cancer kan förhindras genom ett hälsosamt levnadssätt är råden: Bibehåll en hälsosam vikt. Var fysiskt aktiv minst 30 min. per dag. Rök inte. Ät hälsosamt. Drick mindre än en alkoholhaltig drink per dag. Skydda dig mot solen. Skydda dig och dina partners från sexuellt överförbara infektioner.

Påverka Din Cancerrisk är en svensk version av den amerikanska webbportalen Your Cancer Risk (http://www.yourcancerrisk.harvard.edu), utvecklad av Harvard Center for Cancer Prevention år 2000. Mycket arbete har lagts ned på att anpassa den svenska versionen till den svenska populationen och svenska levnadsvanor, vilka ofta skiljer sig från de amerikanska. Vidare skiljer sig rekommendationerna för t.ex. screening mellan de två länderna.

Inom epidemiologisk forskning – liksom alla vetenskaper – finns områden där det fortfarande råder osäkerhet. I det riskindex som utvecklades 1999 och som ligger till grund för portalens riskbedömningar inkluderades endast de riskfaktorer som då klassades som etablerade eller sannolika. Portalen kommer kontinuerligt att uppdateras för att nya vetenskapliga rön ska kunna beaktas och inkluderas i riskbedömningen.

Vid lanseringen år 2000 blev Your Cancer Risk snabbt en av de mest populära och välbesökta portalerna i USA inom hälsa och medicin. Den utsågs dessutom av tidningen USA Today till en av de tio viktigaste i landet. Portalen utvecklades nyligen till att förutom cancer innehålla information om, och tester för, diabetes, benskörhet, stroke samt hjärt- och kärlsjukdom (http://www.yourdiseaserisk.harvard.edu).

Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik har förhoppningar om att Påverka Din Cancerrisk ska bli framgångsrik. Bättre och mer lättillgänglig information till allmänheten om hur sjukdom kan förebyggas kan leda till en sundare livsstil och därmed förbättrad folkhälsa. Det bästa sättet att bekämpa cancer är att förebygga dess uppkomst.

Påverka Din Cancerrisk är ett samarbetsprojekt med Radiumhemmets Forskningsfonder.

För ytterliga information kontakta:
Per Hall, epidemiolog och stf prefekt vid institutionen för epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet. Telefon 08-524 861 52, mobil 073-625 03 42.
Alexandra Ekman, doktorand vid institutionen för epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet. Telefon 08-524 878 15, mobil 070-492 10 24.

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är Sveriges enda universitet med renodlad medicinsk inriktning. Det är också ett av Europas största centrum för medicinsk utbildning och forskning. Karolinska Institutet utser årligen pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera