Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 mars 2004

Inflammationsreaktioner av betydelse för hudcancer

Nya forskningsrön visar på att en inflammationsprocess är av avgörande betydelse vid uppkomsten av skivepitelcancer i huden. Forskare vid Karolinska Institutet har ringat in signalsubstanser som medverkar i processen.

Utvecklingen av cancer sker oftast genom samverkan mellan olika signalsubstanser som stimulerar eller bromsar varandra så att cellens normala tillväxtreglering störs. Signalämnet NF-kB har en viktig roll i den friska cellens styrning av tillväxt och samspel med omkringliggande celler. I exempelvis huden dämpar NF-kB-aktivitet cellens tillväxt.

I veckan publiceras resultat från Karolinska Institutet som visar att utveckling av skivepitelcancer i huden kan ske om NF-kB-signalvägen är blockerad. Avgörande för detta är ett överuttryck av en annan signalsubstans, Tnf-alfa, som samtidigt startar en inflammatorisk process. Försök i möss visar på att signalering via Tnf-receptor 1 har betydelse för utvecklingen av tumörer i huden. Inflammationsprocessen tycks härvid spela en avgörande roll för cancerutvecklingen.

Att identifiera exakt vilka faktorer som medverkar i, i det här fallet, utvecklingen av skivepitelcancer i huden ger nya möjligheter att hitta behandlingsvägar vid hudcancer.

För mer information kontakta:
Rune Toftgård, Institutionen för biovetenskaper vid Novum, Karolinska Institutet, tel. 08- 608 91 52, mobil 0708-720533 eller mail: rune.toftgard@cnt.ki.se

Publikation:
Tumor necrosis factor receptor 1-mediated signaling is required for skin cancer development induced by NF-kB inhibition.
Lind MH, Rozell B, Wallin RPA, van Hogerlinden M, Ljunggren H-G, Toftgard R, Sur I.
PNAS (2004) Early edition 22-26 mars.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera