Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 mars 2004

Mycket folsyra i maten kan minska risken för äggstockscancer

En stor mängd folsyra i maten kan ha ett samband med en minskad risk för äggstockscancer, speciellt bland kvinnor som dricker alkohol.

Folsyra är en vattenlöslig B-vitamin som spelar en viktig roll vid bildning och reparation av DNA. Tidigare studier har visat att en liten mängd folsyra i maten kan vara kopplat till en ökad risk för bröst- och tarmcancer, speciellt bland personer som dricker alkohol. I veckans nummer av Journal of the National Cancer Institute presenteras en studie av drygt 60 000 svenska kvinnor där mängden folsyra i maten ställts mot förekomsten av äggstockscancer.

Studien har gjorts vid Karolinska Institutet i samarbete med forskare vid Harvard School of Public Health.

Resultaten visar på ett samband mellan en stor mängd folsyra och en mindre andel äggstockscancer. Bland kvinnor som konsumerar mer än 20 gram alkohol per vecka (ungefär två drinkar) och äter en folsyrarik kost var risken att få äggstockscancer 74 procent lägre än bland de som äter en folsyrafattig kost. Inget samband mellan mängden folsyra i kosten och risken att få äggstockscancer hittades bland de kvinnor som dricker mindre alkohol.

Vidare studier krävs för att klargöra om dessa resultat gäller generellt i andra grupper och också för att värdera effekten av tillägg av folsyra.

Publikation:
Dietary folate intake and incidence of ovarian cancer: The Swedish mammografy cohort
Susanna Larsson, Edward Giovannucci, Alicja Wolk.
J Natl Cancer Inst, 3 mars 2004.

För mer information, kontakta:
Susanna Larsson, Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet,
tel 08-524 860 59, mail susanna.larsson@imm.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera