Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2003

Förebyggande insatser mot hudcancer ger effekt

European Society of Skin Cancer Prevention (EUROSKIN) håller en konferens 17-19 september på hotell Clarion i Stockholm. Journalister är välkomna när som helst under konferensen. En särskild presskonferens anordnas på plats den 19 september kl. 14.

Focus för konferensen är identifiering av högriskindivider och hur vi kan minska risken för hudcancer. Vi vet att solens UV-strålning är den viktigaste orsaksfaktorn för de dominerande formerna av hudcancer.

Behovet att samordna preventiva strategier i Europa är stort. Den moderna forskningen skapar goda förutsättningar för utveckling av ny förebyggande verksamhet. Resultat hittills har visat att förebyggande insatser ger tydliga effekter, framför allt vad det gäller malignt melanom som är den allvarligaste tumörformen i huden. Övrig hudcancer leder sällan till dödlighet. På grund av att den är betydligt vanligare samt att den ökar utgör den ett betydelsefullt problem för sjukvården.

På konferensen:
* Ons 17/9: basal forskning och epidemiologi.
* Tors 18/9: förebyggande strategier och en workshop om mikroskopisk klassifikation av hudtumörer.
* Fre 19/9: strategier att förbättra information till allmänhet och beslutsfattare.
* Lör 20/9: ett separat möte för att diskutera hur vi kan verka för ett bättre regelverk för användning av solarier i EU-länderna.

FAKTA om EUROSKIN
Arbetet inom EUROSKIN syftar till att uppdatera kunskapsläget inom den forskning som är av betydelse för förebyggande insatser, att följa hudcancerproblemets storlek, att utveckla nya strategier för olika former av förebyggande verksamhet och att föra ut budskapet till organisationer inom Europa som sprider kunskap till såväl beslutsfattare som befolkningen.

Kontaktinformation
Ulrik Ringborg, chef för Radiumhemmet och huvudansvarig för konferensen.Telefon 08-517 743 00, mobil 070-768 40 98.
Karolinska Sjukhusets Presstjänst 08-517 798 24.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera