1. Barn leker med pussel inomhus.
    26 mars 2024

    Fetma minskar bland yngre barn

    Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.

  2. Person med joggingskor ställer sig på en våg
    12 mars 2024

    Östrogen ger skydd mot fettlever

    Hormonet östrogen tycks skydda mot sjukdomen fettlever, som drabbar allt fler med fetma. Ett nytt läkemedel utvecklas även för att behandla fettlever och levercancer.

  3. Kirurg i operationssal
    5 februari 2024

    Likvärdiga risker vid vanliga fetmaoperationer

    De två vanligaste fetmaoperationerna – gastric bypass och gastric sleeve – ger få kortsiktiga komplikationer och är i den bemärkelsen likvärdiga. Det visar en studie.

  4. Vuxen håller ung kvinna i handen
    8 januari 2024

    Fetmakirurgi minskar inte psykisk ohälsa hos unga

    Ungdomar som gått ner mycket i vikt efter en fetmaoperation kan fortfarande lida av psykisk ohälsa. En stor långtidsstudie visar också att fetmakirurgi ökar risken för tidiga alkoholproblem.

  5. 24 oktober 2023

    Karies vanligare efter fetmakirurgi

    Personer som opererats mot svår fetma, obesitas, har högre risk för karies efter ingreppet. De upplever också en allmänt sämre munhälsa. Det visar en avhandling.

  6. 5 oktober 2023

    Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

    Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom, visar en studie. Resultaten tyder på att vuxna med diagnosen kan halka efter i livslängd jämfört med övrig befolkning.

  7. 25 september 2023

    Adhd missas ofta hos vuxna

    Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av en rad hälsoproblem. Men äldre får sällan diagnos och behandling – trots symtom.

  8. Barn och vuxen skär paprika
    20 september 2023

    Tidig behandling av barn med fetma har effekt

    Om behandling och stöd till föräldrar startar redan i förskoleåldern kan svår övervikt minska hos barn. Effekten är dessutom långsiktig, visar en studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera