Kriminalitet
Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom "Kriminalitet" i kronologisk ordning.
Kommunernas förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism riskerar att inte få avsedd effekt. I stället kan insatserna leda till oönskade konsekvenser som diskriminering. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.
Skjutvapenvåldet har ökat samtidigt som färre unga män är våldsbrottslingar och det dödliga våldet är lägre än på 1980- och 90-talet, enligt statistik. I en ny antologi ger 20 forskare sin bild av brottsutveckling i Sverige.
Miljön på särskilda ungdomshem innebär svårigheter för både de unga och personalen, visar en ny avhandling. Individuell vård och goda relationer blir lidande när allt för mycket fokus hamnar på säkerhet och kontroll.
En ny metod gör det möjligt att förutspå vilka platser som riskerar att få problem med öppen droghandel och skjutningar. Metoden skulle kunna ligga till grund för riktade insatser från polisen.
Kan en cyberattack få ryska tåg att stanna så att vapen inte når fronten i Ukraina? Svaret är ja, det är möjligt. Forskaren Stefan Axelsson förklarar hur ett cyberangrepp kan gå till.
Redan vid ett års ålder kan man upptäcka tecken på allvarligt utåtagerande beteende hos barn. När barnet blir äldre kan aggressiviteten leda till stora problem. Med tidiga insatser har man en chans att vända utvecklingen.
Redan före det storskaliga angreppet på Ukraina den 24 februari 2022 begick Ryssland flera grova brott mot folkrätten, konstaterar forskare inom juridik.
Enbart visselblåsare och grävande journalister kan kontrollera säkerhets- och underrättelsetjänster i västerländska demokratier. Varken parlament eller rättssystem har klarat av att upptäcka kränkningar av de egna medborgarnas rättigheter.
Att dela klassrum med sin förövare. Att inte klara av att vara i skolan och halka efter i undervisningen. Det finns många anledningar att undersöka skolans roll för ungdomar som blivit utsatta för brott, menar Örebroforskaren Sara Thunberg.
Leder det till fler åtal för brott i nära relationer när poliser arbetar på lokal nivå, istället för central? Det har forskare undersökt.
Ungdomsbrottsligheten har stadigt minskat de två senaste decennierna. Att unga förändrat sina aktivitetsvanor är den faktor som har starkast samband med utvecklingen.
När människor världen över tvingades stanna hemma på grund av coronapandemin minskade antalet inbrott, rån och mord. Minst nedgång i brottslighet såg man i Malmö och Stockholm.
Kvarlevor från en massaker på Öland på 400-talet kan utveckla polisens forensiska arbete. Arkeologen Clara Alfsdotter har analyserat forntida skelett och nedbrytning av lik i olika miljöer, för att ta reda på vad som hände vid dödstillfället. Kunskapen kan tillämpas även vid nyare brottsplatsundersökningar.
Internationella jämförelser av korruption tenderar att missa den korruption som sker i Sverige och andra rika demokratier. Det visar resultat från en forskningsartikel skriven av statsvetaren och korruptionsforskaren Staffan Andersson.
25 procent av rättspsykiatriskt undersökta män har haft ADHD-relaterade problem utan att ha fått diagnos och hjälp. Detta trots att de under sin uppväxt har varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.