1. Proteiner fångas i kammare, som ser ut som runda behållare.
  20 november 2023

  Pyttesmå proteinfällor kan ge svar om sjukdomar

  Vid alzheimer och ALS bildas klumpar av proteiner. Nu har forskare utvecklat en metod där proteinerna fångas in i en nanofälla för att studeras. Förhoppningen är att bättre förstå skadliga mekanismer i sjukdomarnas tidiga fas.

 2. Plastmodell av en mänsklig hjärna, stående på en pinne i inomhusmiljö.
  7 november 2023

  Den starka obehagskänslans plats i hjärnan funnen

  Forskare har hittat en nervcellskrets i hjärnan som vid aktivering ger upphov till stark obehagskänsla. Upptäckten kan bland annat hjälpa till att förklara varför depression kan uppstå vid en viss typ av behandling av Parkinsons sjukdom.

 3. 11 maj 2023

  Problem att gå kopplas till kognitiva svårigheter

  Patienter med neurodegenerativa sjukdomar går långsammare och tar kortare steg. Gångproblemen kopplas till kognitiv förmåga och kan påverka livskvaliteten, enligt en avhandling.

 4. Två spelare jagar bollen under en fotbollsmatch
  17 mars 2023

  Fotbollsspelare på elitnivå har ökad risk för demens

  Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet drabbades oftare av demens, jämfört med övriga befolkningen. Nickar och huvudkollisioner kan vara förklaringen, menar forskarna bakom en ny studie.

 5. 23 februari 2023

  Saliv kan ge svar om tidig alzheimer

  Ett enkelt salivprov som spårar molekyler i hjärnan kan upptäcka alzheimer och parkinson – långt före symtom visar sig. Det visar forskning vid Luleå tekniska universitet.

 6. 16 september 2022

  Infektioner kopplas till ökad risk för alzheimer och parkinson

  Allvarliga infektioner tidigt eller mitt i livet kopplas till ökad risk för Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Fynden tyder på att infektioner kan trigga eller förstärka en redan existerande sjukdom.

 7. 20 juni 2022

  Hjärnan läker dåligt efter skallskador

  Svåra skallskador leder i princip alltid till minnesproblem och upprepade slag mot huvudet höjer risken för demens. Det har en uppmärksammad skotsk studie av elitidrottare satt fokus på.

 8. Doktorand Matilde Forni håller upp en ram med trådar.
  13 oktober 2021

  Smärtlindring utan läkemedel med sjögräsmjuk teknik

  Stimulans direkt i hjärnans smärtkontrollcentra med mjuka tunna elektroder, kan blockera svår smärta. Metoden, som än så länge bara testats på råttor, ger bättre effekt än morfin och saknar biverkningar, enligt forskare från Lunds universitet.

 9. 7 juli 2021

  Adhd hos vuxna kopplat till en rad sjukdomar

  Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av ett stort antal fysiska åkommor, bland annat sjukdomar i nervsystemet och luftvägarna samt muskuloskeletala och metabola sjukdomar, visar en stor studie från Karolinska institutet.

 10. 1 juli 2021

  Nanopartikel kan motverka alzheimer och parkinson

  En molekyl i nanostorlek med grundämnet Niob kan hålla tillbaka bildningen av plack i hjärnvävnaden. Upptäckten ger hopp om nya behandlingar av bland annat alzheimer och parkinson.

 11. 27 januari 2021

  När det inte riktigt är Parkinson

  Ibland visar sig det som först kunde tolkas som Parkinsons sjukdom bero på något annat och betydligt mer aggressivt. Forskarna kallar det atypisk parkinsonism och jobbar intensivt med att förstå de bakomliggande mekanismerna.

 12. 16 december 2020

  Vävnadsvänliga mikroelektroder avslöjar hur hjärnan fungerar

  För att studera hur hjärnan fungerar och utveckla nya tekniker för behandling av neurologiska sjukdomar har forskare vid Lunds universitet utvecklat vävnadsvänliga och flexibla mikroelektroder som är ungefär en tiondel så tjocka som ett hårstrå. 

 13. 3 juli 2020

  Ny metod visar hur Parkinsonprotein skadar cellmembran

  Vid Parkinsons sjukdom klumpar proteinet alfasynuklein ihop sig i hjärnan. Detta förstör cellernas membran och cellerna dör. En ny metod som gör det möjligt att studera proteinernas interaktion med enskilda vesiklar i celler, har visat att membranets sammansättning spelar roll för hur...

 14. 5 maj 2020

  Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

  Forskare vid Karolinska Institutet och University of North Carolina har kartlagt vilka celltyper som ligger bakom olika sjukdomar i hjärnan. Resultaten visar bland annat att celler från tarmens nervsystem är inblandade i Parkinsons sjukdom, vilket tyder på att sjukdomen kan starta i tarmarna.

 15. 16 januari 2020

  Protein i jäst kan ge ledtrådar om Parkinson

  När våra celler bygger proteiner kan mycket gå fel. En avhandling vid Umeå universitet har upptäckt att en viss liten molekyl hos jäst påverkar hur DNA-koden läses av när nya proteiner ska tillverkas. Felaktigheter i processen förknippas med Parkinson och andra neurologiska sjukdomar.

 16. 5 december 2019

  Hjälpprotein påverkar utvecklingen av Parkinsons

  När proteiner i hjärnan bildar fällningar till olösliga aggregat kan sjukdomar som till exempel Alzheimers eller Parkinsons uppstå. En forskargrupp i Göteborg har kommit ett steg närmare till att förstå denna process.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera