1. 9 augusti 2017

    Gammal bomull blir nya tyger

    Flera miljoner ton textilavfall förbränns eller deponeras årligen inom EU. En försvinnande liten del går till återvinning. Befintliga tekniker sliter på fibrerna, vilket gör att man måste blanda in nya jungfruliga material för att plaggen ska hålla. Nu kan dock svenska forskare vara på...

  2. 15 maj 2017

    Genklippta grönsaker på en vägg nära dig

    I framtiden har vi kanske odlat kött på våra tallrikar ─ färs är lättare att odla än biff. Och på husväggarna växer tåliga och nyttiga grönsaker som optimerats med genkniven CRISPR.

  3. 21 april 2017

    Alger, insekter och matavfall på menyn

    Framtidens mat måste bli klimatsmart. Inom livsmedelsforskningen finns goda exempel: Matavfall som blir nya livsmedel, svenskodlade alger som mals och bli knaprigt knäckebröd. Och lupinbönor och larver som kan ersätta kött. Möt forskarna som kokar ihop framtidens maträtter.

  4. 26 maj 2016

    Elbilen blir kostnadseffektiv som andrabil

    Den kanske största invändningen mot att skaffa en elbil stavas ”räckviddsångest”, alltså oro över att batteriet ska ta slut under en resa. Men forskning visar att många hushåll både kan fylla sitt körbehov och få en lägre totalkostnad med en elbil istället för en bensinbil. –...

  5. 25 maj 2016

    Snart växer kläderna på träd

    Vi har länge valt ekologiskt när det gäller mat. Nu är det dags för ekologiska kläder. Textilindustrin behöver tänka om ur ett hållbarhetsperspektiv. Din nästa tröja kan komma ur cellulosan från träd.

  6. 30 mars 2016

    Genomskinligt trä kan generera sänkta uppvärmningskostnader

    Forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH har tagit fram trä som är transparent. Bland framtida tänkbara applikationer finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler. En av fördelarna med träet är att råmaterialet är både billigt och hållbart. En annan positiv aspekt är...

  7. 18 december 2015

    Därför fortsätter vi konsumera trots att det är ohållbart

    Årets julhandel förväntar återigen slå nya rekord med en uppskattad omsättning på närmare 75 miljarder. Men när nu hela jordens framtid står på spel tycks den gamla devisen ’shop til you drop’, aldrig varit mer sann. Trots larmrapporter konsumerar vi bekymmerslöst vidare. En orsak...

  8. 18 december 2015

    Hållbar utveckling ställer nya krav på framtidens designer

    Hur konsumerar vi för en hållbar utveckling? I grunden handlar det om en stor omställning på flera plan, där alla små steg är viktiga. Framtidens designer måste tänka resurskreativt - och konsumenterna måste bli mer medvetna.

  9. 8 december 2015

    Geoengineering – klimatets sista utväg?

    Värmeböljor, översvämningar och ökenspridning - extrema väderhändelser blir allt vanligare i takt med att koldioxidhalten i luften ökar. För att klara tvågradersmålet måste till lika extrema åtgärder. IPCC lobbar för geoengineering, men forskarna är inte odelat positiva.

  10. 20 november 2015

    Trygga människor är också målet

    Mål elva fångar upp aspekter som trygghet, tillgång till arbete och vilka möjligheter människor har. I hållbarhetsbegreppet ingår nämligen inte enbart miljöfaktorer, utan även det som definieras som social hållbarhet. Vi har pratat med David Simon, professor i utvecklingsgeografi vid...

  11. 20 november 2015

    Landsbygden i periferin

    Landsbygden kan spela en betydande roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Både när det gäller matproduktion, utformningen av bostäder och infrastruktur. Men ett hinder är beskrivningen av landsbygden som en plats utan framtid där utvecklingen går kräftgång. Det menar två...

  12. 20 november 2015

    Hållbara städer blir skönare ställen

    Den 30 november ska världens ledare träffas och diskutera de 17 nya hållbara utvecklingsmålen som ska gälla år 2015 - 2030. Ett av målen, nr 11, handlar om att göra städer inkluderande, säkra och hållbara. Att nå målet kommer att kräva uppoffringar, men sammantaget blir vi...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera