Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 oktober 2011

Ornelukt kan vaccineras bort

Hos vissa galtar som inte kastrerats luktar grisköttet illa. Detta orsakas bland annat av det hanliga feromonet androstenon. Genom att vaccinera smågaltar med ett i Sverige registrerat vaccin kan man slippa göra smärtsamma kirurgiska ingrepp.

Vaccinationen innebär att grisarna producerar antikroppar mot ett litet proteinhormon GnRH (Gonadotropine-releasing hormone) som bildas i hjärnan. I och med att GnRH inaktiveras av vaccinet, förhindras frisättning av andra hormoner, vilket påverkar testiklarnas utveckling. Deras förmåga att producera hanliga steroider, bl.a. androstenon, minskar och därmed också galtlukten i köttet.

Vaccinet ges två gånger med minst 4 veckor mellan injektionerna. Vid normal vaccinering sker den andra injektionen 4-6 veckor före slakt, dvs. vid ca 20 veckors ålder, då galtarna är relativt stora och besvärliga att hantera. Nu har en forskargrupp vid SLU provat att vaccinera djuren tidigare. Den andra injektionen skedde då vid 14 veckors ålder. Det visade sig att även denna tidigare vaccinationsålder förhindrar uppkomsten av galtlukt i köttet fram till slakt vid 25 veckors ålder.

Inom EU rekommenderas smärtlindring till grisar, som ska kastreras kirurgiskt från och med 2012. Våren 2011 gjordes en överenskommelse inom den svenska grisbranschen om smärtlindring till smågrisar vid kastrering.

Läs mer i artikeln i Animal reproduction science:  Vaccinering mot galtlukt kan bli ett alternativ till obedövad smågriskastrering (Jordbruksverket)     

Kontaktinformation
Kontakt Margareta.Wallgren@slu.se, 018- 67 21 73, 070-454 52 82

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera