Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 december 2004

Se hjärnan på riktigt!

I februari invigs vandringsutställningen Se hjärnan! på Universeum i Göteborg.

Den 400-500 m2 stora utställningen produceras av KK-stiftelsen, Vetenskapsrådet och Riksutställningar. Målsättningen är att på ett fantasieggande sätt visa ny spännande kunskap om hjärnan och forskningen.

– Vi som lever nu befinner oss mitt i ett av de största och märkligaste forskningssprång som någonsin åstadkommits. Under de senaste tio åren har den nya tekniken givit forskarna mer kunskap om hjärnan än de fått under människans hela tidigare historia, säger hjärnforskaren dr Anders Sandberg från Kungliga Tekniska Högskolan som är projektets vetenskapliga producent.

Utställningen har fått sitt namn med tanke på den aktuella forskningsutvecklingen, och besökaren kommer bland annat att möta en “hjärnspegel”, där man kan se “sin egen” hjärna. Budskapet är att vi numera kan se hjärnan medan vi fortfarande lever, och det är avgörande för vår förståelse av hur den fungerar.

Utställningens form efterliknar hjärnans vindlingar och avsikten är att skapa en atmosfär av att vara inne i hjärnan. Utställningen består av fjorton delberättelser som handlar om hjärnans historia, utveckling, funktioner, sjukdomar och framtid.

Invigning i februari
Se hjärnan! invigs den 26 februari på Universeum i Göteborg och kommer därefter att turnera under hela 2005 och 2006 och besöka åtta till tio platser. Här blir programverksamheten en viktig del. Arrangörerna håller som bäst på med att planera aktiviteter runt utställningen och skapa mötesplatser för diskussion. De kommer bland annat att bjuda in forskare, debattörer och lokala organisationer.

Utställningens delar
Förutom utställningen, utvecklar forskning.se en webbplats som kommer att komplettera utställningen med substantiellt material, där användaren i sin egen takt kan utforska innehållet. Den bygger på bildbaserat lärande, där övergripande texter och interaktiva illustrationer samverkar till pedagogiskt utformade kunskapsscener. Dessutom produceras en 30-minuters film av Agneta Ginsburg och en utställningskatalog.

Se Hjärnan! är en utställning av KK-stiftelsen, Riksutställningar och Vetenskapsrådet som ska engagera och väcka människors nyfikenhet. Med utställningen vill vi öka människors kunskaper om hjärnan och dess funktioner, aktuella forskningsmetoder och dess resultat. Vi skapar en spännande arena där forskare och allmänhet möts kring de senaste forskningsrönen om hjärnan.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Pär Stolpe, utställningsproducent, Riksutställningar 08-691 60 08
Marlene Truedsson, informatör, Vetenskapsrådet 08- 546 44 110
Palaemona Mörner, kommunikationschef, KK-stiftelsen 08-56 64 81 00

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera