Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Många elitidrottare inom kontaktsporter lider av långvariga besvär efter hjärnskakningar. Nu visar en studie att symtomen beror på en skada i vestibularisnerven.

Idrottsutövare inom kontaktsporter som till exempel ishockey, handboll, utförsåkning och fotboll har en ökad risk att drabbas av slag mot huvudet och få hjärnskakning.

Även lättare skallskador kan få allvarliga konsekvenser. Problemen har uppmärksammats bland annat på grund av problem inom amerikansk fotboll. Där har spelare som drabbats av upprepade hjärnskakningar utvecklat demens, svårare depression och kognitiv funktionsstörning.

Problem kan bli långvariga

I många fall är symtomen efter hjärnskakningen övergående, men allt fler idrottare lider av långvariga besvär som leder till att de har svårt att arbeta, gå i skola eller idrotta.

Symtomen som förvärras av aktivitet eller intryck kan vara huvudvärk, depression, ångest, illamående, svårighet att fokusera blicken en längre tid och problem med balansen.

– Det har varit oklart vad dessa symtom beror på och svårt för vården att hjälpa dessa personer. Vi ville undersöka detta närmare för att hitta vad som egentligen orsakar symtomen, säger Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet.

Skador i balansnerven

Han är en av forskarna bakom en ny klinisk studie bland idrottare. Studiens deltagare har genomgått ett antal tester och forskarna har även undersökt balansorganet som finns i innerörat.

Testresultaten visar att skadan sitter i vestibularisnerven. Den är kopplad till båggångarna i ett hålrum inuti skallbenet och som ligger i direkt anslutning till snäckan i örat.

– Dessa skador leder till att de inåtgående nervimpulserna inte fungerar som de ska och att hjärnan därför inte får den viktiga information om kroppsrörelser och känselintryck som krävs för att upprätthålla en bra balans, säger Anna Gard, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till studien.

Idrottarnas hjärnor studerades med en magnetkamera

Totalt inkluderades 42 personer i studien. I den ena gruppen ingick 21 friska idrottare och i den andra 21 elitidrottare som alla drabbats av idrottsrelaterad hjärnskakning och som därefter i mer än sex månader upplevt symtom.

Alla studiedeltagare genomgick olika tester där forskarna bland annat undersökte deras balansorgan.

Med hjälp av avancerad magnetkamera, så kallad 7-Teslakamera, studerades idrottarnas hjärnor för att förstå mer om vad som orsakade symtomen.

Forskarna fann skador på balansorganet i innerörat hos 13 idrottare i gruppen med långvariga besvär. I gruppen friska idrottare hade 3 personer liknande skador.

Snabb rotation av huvudet

När någon drabbas av hjärnskakning beror det ofta på att huvudet roterar för snabbt, till exempel vid tackling inom ishockey.

– Vi har inte undersökt idrottare med kortvariga problem efter slag mot huvudet, dem kan vi inte säga något om. Den här studien gäller idrottare med långdragna symtom efter hjärnskakning. Den rotation av huvudet som uppstår i samband med hjärnskakning leder till en dragning i vestabularisnerven, som sedan leder till besvären, säger Niklas Marklund.

– Nu när vi har mer kunskap om vad problemen beror på är det lättare att hitta terapier för hur vi ska hjälpa dessa personer, fortsätter han.

 

Vetenskaplig publikation:
Post-Concussive Vestibular Dysfunction Is Related to Injury to the Inferior Vestibular Nerve, Journal of Neurotrauma.

 

Kontakt:
Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, niklas.marklund@med.lu.se

Anna Gard, doktorand vid Lunds universitet och ST-läkare i neurokirurgi vid Skånes universitetssjukhus, anna.gard@med.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera