Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När vaccinationerna mot covid-19 startat, och slutet på pandemin känns närmare, riskerar vi att slarva med åtgärder som social distansering. En enkätstudie visar att information om vaccinerna paradoxalt nog kan accelerera spridningen av viruset.

När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter runt om i världen till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter globalt. I en ny forskningsstudie finner forskare i nationalekonomi att information om vaccinets effektivitet och tillgänglighet minskar människors vilja att följa rekommendationer om social distansering och goda hygienrutiner.

En tänkbar förklaring är att folk blir mer optimistiska och slappnar av till följd av de positiva vaccinationsnyheterna.

Minskad vaksamhet

– I undersökningen finner vi att de som får vaccinationsinformation tror att livet fortare kommer att gå tillbaka till det normala, vilket verkar minska deras vaksamhet och benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan i Finland.

I studien fick en grupp deltagare information om effektiviteten av de nya vaccinen, och att vaccinering redan startat i vissa länder. De fick därefter svara på frågor kring hur de kommer att bete sig framöver, bland annat om de kommer undvika sociala kontakter och resor. Deltagarna i en kontrollgrupp fick svara på dessa frågor utan att ha fått vaccininformationen innan.

Resultaten är slående. De som fick information om vaccinen uppgav i betydligt mindre utsträckning att de kommer följa rekommendationer och avstå från sociala kontakter och resor.

Beteendemässig baksida

Studien visar på en viktig beteendemässig baksida av den lyckade vaccinutvecklingen.

– Ökat fokus på vaccinen kan leda till dåliga hälsobeteenden och accelerera spridningen av viruset, säger Ola Andersson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning.

– Resultaten indikerar att när vaccinationerna startar, och slutet på pandemin känns närmare, så kan existerande åtgärder riktade mot social distansering bli mindre effektiva, vilket kan innebära att striktare regler krävs, säger Erik Wengström.

Enkät med 1 600 svenskar

Studien bygger på ett enkätexperiment med ett representativt urval av dryg 1 600 svenskar. Studien baseras på data från 10-13 december och har i dagsläget inte utsatts för peer-review eller publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.
Studien har finansierats med forskningsmedel från Riksbankens Jubileumsfond and Handelsbankens forskningsstiftelse.

Medverkande forskare:

Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning.
Pol Campos-Mercade, forskare i nationalekonomi, Köpenhamns universitet.
Armando Meier, forskare i nationalekonomi, Universitet i Lausanne.
Erik Wengström, professor, Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet och Hanken Svenska handelshögskolan.

Kontakt:

Erik Wengström, professor, Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet och Hanken Svenska handelshögskolan, erik.wengstrom@nek.lu.se

Läs mer: Coronavaccin – det här säger forskningen

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera