Tema

Coronavaccin – samlade artiklar

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång – men vad vet vi egentligen om det som sprutas in i armen? Och hur hade världen sett ut om inte vaccin fanns? Här har vi samlat artiklar om coronavaccin.

Vaccineringen mot covid-19 har lett till ett ökat intresse för vacciner i allmänhet och för coronavaccin i synnerhet. Men vad innehåller vaccin – mer än sin verksamma substans? Hur går det till när man tar fram vacciner? Och hur kan man veta att vaccinet är säkert?

Här kan du klicka dig vidare till våra artiklar i ämnet!

Doktor Edward Jenner utför första vaccinationen år 1796. Oljemålning av Ernest Board. Bild: Wellcome Collection (CC BY 4.0).Världen utan vaccin

Utan vaccin skulle social distans, hemkarantän och munskydd vara det enda att ta till när en smitta som coronapandemin slår till. Att leva livet fullt ut och tillgodose våra behov av sociala kontakter och närhet skulle bli omöjligt.
Läs artikeln: Hur skulle världen sett ut om inte vaccin fanns?

Så har coronavaccinerna testats

Vaccinerna mot covid-19 har tagits fram på samma sätt som andra vacciner, men på rekordtid. Finns det några risker med det? Och hur testas de egentligen för att bli godkända för människor?
Läs artikeln: Hur testar man coronavaccinerna?

Vad finns egentligen i sprutan?

Aborterade foster, kylarvätska och kvicksilver… Eller bara salt och socker? Missuppfattningarna om vaccininnehållet är många. Vad är det egentligen som sprutas in i armen? Det har vi svarat på här! Läs artikeln: Vad finns egentligen i sprutan?

Jakten på vaccin mot coronavirus

I början på 2020 fanns varken vaccin eller läkemedel mot coronaviruset – men forskning pågick redan på flera platser i världen, även i Sverige. Den här artikeln ger en ögonblicksbild av läget i februari 2020.
Läs artikeln: Jakten på vaccin mot coronavirus

Därför kan vissa vacciner vara bättre än andra

Vissa av vaccinerna mot covid-19 tar sig in i cellerna med hjälp av ett annat protein och en annan väg än man tidigare hade trott. Detta kan förklara varför vissa av de så kallade vektorbaserade vacciner kan vara bättre än andra. Läs artikeln: Därför kan vissa vacciner vara bättre än andra

Vaccination med olika vaccintyper kan förstärka effekten

Ett nyutvecklat covid-19-vaccin från en så kallad dna-vaccinplattform har visat sig effektivt i möss. Olika vaccintyper och plattformar har sina specifika fördelar och kan därför fungera bättre tillsammans. Läs artikeln: Vaccination med olika vaccintyper kan förstärka effekten

Förväntningar på coronavaccin ger slarv med distansering

När vaccinationerna mot covid-19 startat riskerar vi att slarva med social distansering. Informationen om vaccinerna kan alltså paradoxalt nog accelerera spridningen av viruset.
Läs artikeln: Förväntningar på coronavaccin ger slarv med distansering

Paradoxen som kan vara nyckeln till effektivare vaccin

När ett nytt vaccin tillverkas använder man vanligen delar av mikroorganismens yta där flest antikroppar fastnar. Men, vaccin tycks bli effektivare om istället mindre ”populära” delar används.
Läs artikeln: Paradoxen som kan vara nyckeln till effektivare vaccin

En spraydusch i näsan – framtidens coronavaccin

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller kan vara ett nytt sätt att tackla såväl covid-19 som andra virus som angriper våra celler.
Läs artikeln: En spraydusch i näsan kan bli framtidens coronavaccin

Vi finns där du är @forskningsnyhet

Coronavaccin – samlade artiklar

 lästid ~ 2 min