Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) för sömnbesvär hjälper även mot depression. 
– Att vi såg så tydliga förbättringar efter våra behandlingar i grupp bådar väl. Det ger oss möjligheten att hjälpa många på ett effektivt sätt, säger Annika Norell-Clarke, forskare i psykologi vid Örebro universitet.

Människor, som lider av insomni, har svårt att somna och vaknar flera gånger under natten eller tidigt på morgonen. Människor, som sover dåligt, har också en högre risk att drabbas av depression – sömnproblem och depression går hand i hand.

Därför har forskare vid Örebro universitet och Karlstads universitet undersökt om patienter som lider av både insomni och depression kan bli hjälpta av KBT-behandling inriktad på sömn.

Dubbel effekt
64 personer deltog i studien. Hälften fick KBT i grupper om fyra till sex personer och hälften fick avslappningsträning. Att alla fick någon form av insats var viktigt för att kunna utesluta att det var omständigheter runt behandlingen som gav resultat – att till exempel få träffa andra i samma situation eller känna sig lyssnad på och förstådd.

– Både KBT och avslappningsträning minskade graden av depression men i gruppen som fått KBT-behandling var det fler som tillfrisknade helt från både insomni och depression. KBT inriktat på sömn hade alltså dubbel effekt, säger Annika Norell-Clarke, tidigare vid Örebro universitet men nu verksam vid Karlstads universitet.

Avslappningsträningen hade minskat graden av depression men hade inte påverkat sömnproblemen i samma utsträckning. Det kan vara problematiskt eftersom depressionen ofta kommer tillbaka om sömnproblemen fortsätter.

Möjligt att hjälpa fler
– Om man sover dåligt blir det svårare att hantera intensiva känslor som oro och negativa tankar. Därför är det viktigt att komma åt så kallade samsjuklighetsproblem. Att se hela bilden, säger Maria Tillfors, professor i psykologi vid Örebro universitet.

– Samtidigt var det oväntat att KBT-behandlingen skulle ha så stor effekt även på depression. Behandlingen var kort, endast fyra träffar varannan vecka och i grupp. Det öppnar upp för möjligheten att hjälpa fler, avslutar Annika Norell-Clarke.

Annika Norell-Clarke och Maria Tillfors arbetade tillsammans med Markus Jansson-Fröjmark, Fredrik Holländare och Ingemar Engström.

Kontakt
Annika Norell-Clarke, 0730724082, annika.clarke@kau.se
Maria Tillfors, 070-538 95 42, maria.tillfors@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera