Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 januari 2015

Ingen ökad risk för multipel skleros efter HPV-vaccination

HPV-vaccination ökar inte risken för multipel skleros, enligt en stor svensk-dansk registerstudie som gjorts av forskare vid bland annat Karolinska Institutet. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA, the Journal of the American Medical Association.

Forskarna bakom studien har följt nästan fyra miljoner flickor och kvinnor i olika nationella register för att se om HPV-vaccination är kopplat till ökad risk för vissa sjukdomar som skadar det skyddande fetthöljet, myelinet, på nerverna.

– Det har på senare tid kommit enstaka fallrapporter som har föreslagit att HPV-vaccination kan orsaka multipel skleros och liknande sjukdomar, vilket man tidigare inte sett några tecken till. Det är därför viktigt att undersöka detta med en mer avancerad studiedesign, och i en stor befolkning, för att studera om det ligger något i dessa rapporter eller inte, säger Lisen Arnheim Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, en av forskarna bakom studien.

Sedan år 2012 erbjuds alla flickor i åldrarna 11–12 år vaccination mot humant papillomvirus, HPV. HPV kan orsaka förändringar i livmoderhalsen som på sikt kan leda till livmoderhalscancer. I det svenska barnvaccinationsprogrammet används ett HPV-vaccin (Gardasil) som har getts i över 175 miljoner doser världen över. Biverkningarna som förekommer är oftast milda, som feber, utslag och trötthet.

I den nya studien har forskarna följt alla flickor och kvinnor i Sverige och Danmark som var 10–44 år gamla mellan åren 2006–2013. De som vaccinerats följdes i två år efter den senaste vaccinationsdosen. Informationen om vaccination kommer från HPV-vaccinationsregistret vid Folkhälsomyndigheten och information om sjukdomar från Patientregistret vid Socialstyrelsen. Forskarna har intresserat sig för multipel skleros, synnervsinflammation, akut disseminerad encefalit och andra myelinförstörande sjukdomar i centrala nervsystemet som lett till sjukhusbesök.

Genom att jämföra vaccinerade med ovaccinerade personer kunde de undersöka om risken att utveckla sjukdomarna var högre bland de flickor och kvinnor som blivit vaccinerade. Det visade sig att det inte var någon mätbar skillnad i risk mellan grupperna.

– I denna stora befolkningsstudie ser vi inte något samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och myelinförstörande sjukdomar, säger Lisen Arnheim Dahlström.

FAKTA
Studien har finansierats med anslag från Stiftelsen för strategisk forskning och Danska vetenskapsrådet.

Publikation: “Quadrivalent HPV vaccination and risk of multiple sclerosis and other demyelinating diseases of the central nervous system”, Nikolai Madrid Scheller, Henrik Svanström, Björn Pasternak, Lisen Arnheim-Dahlström, Karin Sundström, Katharina Fink, Anders Hviid, JAMA online 6th January 2015.

JAMA:s webbsida

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:
Lisen Arnheim Dahlström, docent
Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Telefon: 08-5248 2364
E-post: lisen.arnheim.dahlstrom@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera