Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 november 2014

Låga nivåer av prohormonet DHEA varnar om hjärtsjukdom

Män som har låga nivåer av prohormonet DHEA i blodet har en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i ansedda tidskriften Journal of the American College of Cardiology.

Förstadiet till utvecklat hormon kallas prohormoner. Ett sådant prohormon är dehydroepiandrosteron, DHEA, som bildas i binjuren och som kan omvandlas till aktiva könshormoner. Det är sedan länge känt att nivåerna av DHEA sjunker med ökad ålder, men prohormonets vidare biologiska roll är i stora delar okänd. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu visat att män som har låga nivåer av DHEA i blodet löper ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

I studien följde forskarna 2 614 äldre män (69-80 år) i Göteborg, Uppsala och Malmö under fem år, där bland annat nivåerna av DHEA mättes. Studien visar att ju lägre DHEA-nivåer var desto större var risken att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom vid uppföljningen fem år senare.

– Den kroppsegna produktionen av DHEA tycks alltså skydda män från kranskärlssjukdom. Höga nivåer kan också generellt vara en markör för god hälsa hos äldre män, säger forskaren Åsa Tivesten vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

– Studien visar att det finns en koppling mellan DHEA i blodet och hjärt- och kärlsjukdom men detta fynd klargör inte om behandling med DHEA kommer att minska risken för framtida hjärt- och kärlsjukdom, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin.

Artikeln Dehydroepiandrosterone and its Sulfate Predict the 5-Year Risk of Coronary Heart Disease Events in Elderly Men publicerades i Journal of the American College of Cardiology den 28 oktober.

FAKTA
Omkring 1,4 miljoner människor antas vara drabbade av en hjärt-kärlsjukdom i Sverige idag. Hjärt-kärlsjukdom är också den vanligaste dödsorsaken i landet. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever dock i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera