Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 februari 2013

Nya rön om tarmflorans reglering av kolesterolnivåer

Forskare vid Sahlgrenska akademin visar att kroppens nedbrytning av kolesterol styrs av bakterier i tunntarmen. Rönen ses som viktiga för att kunna utveckla nya läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är sedan länge känt att kolesterol är den främsta riskfaktorn för hjärt- och kärlsjukdomar.  Kolesterolet, som i huvudsak produceras i kroppen men också tillförs oss via kosten, avlägsnas från kroppen genom en process i levern där kolesterolet omvandlas till gallsyror som därefter utsöndras i tarmen.

Samstämmiga forskningsrön visar att tarmens bakterier påverkar vår kropp och vår hälsa på betydligt fler sätt än vad som tidigare varit känt.

Fredrik Bäckheds forskargrupp är ledande i forskningen kring hur tarmbakterier kopplas till välfärdssjukdomar som fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom.

I en studie som publiceras i den ansedda tidskriften Cell Metabolism visar de nu att kolesterolomsättningen styrs av bakterier i tunntarmen, som skickar signaler till en särskild mottagare i tarmslemhinnan kallad FXR-receptor.

– Läkemedel som minskar kolesterolnivåerna har de senaste åren kraftigt minskat dödsfallen orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar. Vår studie är ett steg på vägen, eftersom vi för första gången visar hur tarmfloran reglerar bildandet av gallsyror från kolesterol, säger Sama Sayin, läkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin och studiens huvudförfattare.  

Förutom att påverka kolesterolomsättningen i kroppen är FXR-receptorn också inblandad i kroppens socker- och fettmetabolism.

– Kan vetenskapen identifiera exakt vilka bakterier som påverkar FXR-signaleringen i tarmen skulle det kunna innebära nya vägar att behandla diabetes och hjärtkärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Artikeln Gut microbiota regulates bile acid metabolism by reducing the levels of tauro-betamuricholic acid, a naturally occurring FXR antagonist publiceras i Cell Metabolism den 5 februari. Studien är ett samarbete med forskare från VTT i Finland, Karolinska Institutet och AstraZeneca i Mölndal.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera