Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 februari 2011

Skogsmaskinförarnas arbetsmiljö måste förbättras

Snabba och enkla sätt att ändra stolens inställningar är ett av de effektivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare. Men Skogforsk tester av sex skogsmaskinstolar visar att möjligheterna att anpassa stolen till olika förare måste bli bättre.

Stolarnas ergonomi var acceptabel. Resultatet blev en trea på en framgradig skala. Men det är svårt att göra snabba och enkla inställningar på dagens stolar. Något som är extra viktigt i skogsmaskiner som används av olika förare.

– Våra tester visade till exempel att det inte fanns några skalor på stolarna så att föraren snabbt kan hitta tillbaka till önskvärd arbetsställning. Det är inte acceptabelt utifrån de europeiska riktlinjerna för skogsmaskiner, säger Petrus Jönsson som är forskare på Skogforsk.
Utvecklingsmöjligheterna för att förenkla stolarnas inställning är stora. Idealet vore elektriska inställningar med ett minne som kan lagra inställningarna för respektive förare. Det är en teknik som redan finns i lastbilar och personbilar. Möjligheten att variera mellan sittande till stående arbetsställning är också ett starkt krav.

– Vi har en idé om att vissa arbetsmoment som till exempel terrängkörning skulle kunna utföras stående. Vår första pilotstudie visar att det skulle kunna minska vibrationerna med upp till 20 procent. Men det kräver att man utvecklar nya stolar och att maskinhytterna förändras så att det går att stå upp, säger Petrus Jönsson.

Fakta
• Bedömningen är att alla stolarna skulle få betyget ”Acceptabel” vid en heltäckande ergonomisk test, där även hyttens mått ingår. De allra bästa skulle möjligen närmar sig betyget ”Bra”.
• De testade stolarna var KAB air 65/K4, Grammer Actimo XL, BE-Ge 2000, BE-Ge 3000 DPS, BE-Ge 7000 och BE-Ge 9000.
• Stolarna granskades enligt riktlinjerna i ”European ergonomic and safety guidelines for forest machines (EESG). Standarden har utvecklats av SLU, Skogforsk, SMP och Tekniska samverkansgruppen.
Läs mer i Resultat nr 18-2010 som kan beställas på www.skogforsk.se/butiken [Ref 1]
Kontakt
Petrus Jönsson, Skogforsk. Tel: 018-18 85 73
Erik Viklund, kommunikationschef. Tel: 018-18 85 40
* Du hittar alltid våra pressmeddelanden på www.skogforsk.se/press

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera