Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2009

Tjock midja ökar risken för demens

Kvinnor som är rundare över magen i medelåldern löper mer än dubbelt så stor risk att utveckla demens när de blir äldre. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurologi.

– En person som har mycket fett på magen har en ökad risk att dö i förtid på grund av hjärtinfarkt eller stroke. Om man trots sin bukfetma lever att bli över 70 år har man även en ökad risk att utveckla demens, säger Deborah Gustafson, docent vid Sahlgrenska akademin.

Befolkningsstudien som ligger till grund för forskningen kallas Kvinnostudien och inleddes i slutet av 1960-talet, då nästan 1500 kvinnor mellan 38 och 60 år genomgick omfattande undersökningar och svarade på frågor om sin hälsa och sin livsstil.

Vid uppföljningen 32 år senare hade 161 kvinnor utvecklat demens. I genomsnitt var kvinnorna 75 år gamla när de fick diagnosen. Denna studie visar att kvinnor som var bredare över midjan än över höften i medelåldern hade lite mer än dubbelt så stor risk att ha utvecklat demens när de blev gamla. Forskarna kunde dock inte se samma samband till högt BMI.

– Det finns andra studier som har visat att även högt BMI är kopplat till demens, men det kunde vi inte se i vår studie. Det kan bero på att fetma och övervikt var förhållandevis ovanligt bland de kvinnor som deltog i Kvinnostudien, säger Deborah Gustafson.

Studien har genomförts vid enheten för neuropsykiatrisk epidemiologi och ingår i Sahlgrenska akademins strategiska forskningsprojekt EpiLife.

FAKTA DEMENS
De vanligaste symtomen vid demens är glömska, sämre språklig förmåga och svårigheter att känna igen och orientera sig. Det är ett sjukdomstillstånd som kan drabba alla våra psykiska funktioner och som blir vanligare med stigande ålder. Cirka sju procent av Sveriges befolkning över 65 år och drygt 20 procent av alla över 80 år är svårt demenssjuka.

Tidskrift: Neurology
Artikelns titel: Adiposity indicators and dementia over 32 years in Sweden
Författare: D.R. Gustafson, K. Bäckman, M. Waern, S. Östling, X. Guo, P. Zandi, M.M. Mielke, C. Bengtsson och Ingmar Skoog

Neurology. 2009 Nov 10; 73: 1559-1566.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Docent Deborah Gustafson, telefon 076-880 88 65, e-post deborah.gustafson@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera