Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 februari 2009

Mardrömmar ökar risken för ytterligare självmordsförsök

Personer som efter ett självmordsförsök drömmer mardrömmar har fem gånger så stor risk att försöka ta sitt liv igen jämfört med dem som inte har mardrömmar. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Studien omfattade 165 patienter i åldrarna 18–69 år som vårdades på somatiska och psykiatriska avdelningar efter självmordsförsök. I studien genomfördes psykiatriska intervjuer och självskattningar inom en vecka efter självmordsförsöket och efter två månader. Vid uppföljningsintervjun kom 98 personer.

Studien visar att de patienter som inom en vecka uppgav att de drömde mardrömmar hade en trefaldigt ökad risk att igen försöka avsluta sitt liv, oberoende av kön och olika psykiatriska diagnoser som depression eller posttraumatiskt stressyndrom.

– För dem som fortfarande hade mardrömmar efter två månader var risken än större. Det var hela fem gånger så stor risk att de på nytt skulle försöka begå självmord, säger avhandlingens författare leg sjuksköterska Nils Sjöström.

Det är vanligt att patienter som gjort självmordsförsök har sömnstörningar. Bland de undersöka patienterna rapporterade 89 procent hade de hade någon form av sömnstörning.

Den vanligaste sömnstörningen var svårt att somna, följt av svårt att sova, mardrömmar och tidigt morgonuppvaknande. Nils Sjöström har också undersökt om det var en ökad risk för ytterligare självmordsförsök om patienten hade svårt att somna, svårt att sova under natten eller vaknade tidigt på morgonen, men resultaten visade att det inte var förenat med ökad risk.

– Resultaten visar att det är viktigt att vårdpersonalen uppmärksammar mardrömmar i den kliniska självmordsriskbedömningen, säger Nils Sjöström.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för klinisk neurovetenskap och fysiologi

Avhandlingens titel: Sleep, sense of coherence and suicidality in suicide attempters

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Leg. sjuksköterska Nils Sjöström, telefon: 031–342 21 63, mobil: 070–743 71 10, e-post: nils.sjostrom@neuro.gu.se

Handledare:
Docent Margda Waern, telefon: 031–342 21 64, e-post: margda.waern@neuro.gu.se
Professor Jerker Hetta, telefon: 08–585 868 71, e-post: jerker.hetta@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera