Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 maj 2008

Ny hyperkänslig metod mäter hormoner

Extremt känslig diagnostiska metoder för att mäta hormoner kan bli en skjuts framåt för kunskapen om och behandling av en rad vanliga folksjukdomar, liksom av ofrivillig barnlöshet och infertilitet. Mark Kushnir har i sin avhandling, som han lägger fram vid Uppsala universitet den 16 maj, utvecklat sådana metoder som redan visat sig hålla måttet mer än väl.

Kliniska laboratorier runt om i världen har en mycket viktig roll när läkare ska ställa diagnos och behandla patienter. Sedan masspektrometri introducerats som diagnostiskt instrument i dessa laboratorier har tekniken uppmärksammats som en av de mest exakta och specifika analytiska metoderna.

Normal tillväxt hos människan är beroende av en komplex sammansättning av hormoner – livsnödvändiga ämnen som med hög precision reglerar processer och påverkar ett stort antal fysiologiska funktioner. Mark Kushnirs huvudsakliga syfte har varit att utveckla nya diagnostiska metoder för analys av steroida hormoner och använda dessa metoder i klinisk forskning. De utvecklade metoderna har mycket hög känslighet och behöver endast några få droppar prov (t ex blod) för analysen.

Metoderna har också använts i en studie av ”steroidprofiler” i äggblåsor (follikler) hos friska kvinnor och kvinnor som lider av ofrivillig barnlöshet. 15 olika steroider mättes i 0.04 milliliter vätska från äggblåsorna och olika profiler, karakteristiska för olika fysiologiska tillstånd, kunde bestämmas.

– Denna möjlighet att mäta multipla steroider på en och samma gång möjliggör bättre diagnos och behandling och underlättar också bedömning av orsaken till olika endokrina, metabola och reproduktiva sjukdomar, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och Mark Kushnirs handledare vid Uppsala universitet.

Metoderna som presenteras i avhandlingen har redan lanserats för rutinmässigt bruk i ett stort amerikanskt kliniskt laboratorium och har visat sig vara bland de mest känsliga instrument som finns för analys av steroider.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Mark Kushnirs handledare Jonas Bergquist, mobil: 0709-62 13 93, jonas.bergquist@kemi.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera