Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 mars 2007

Gentest och hjärnröntgen upptäcker tidig demens

Demenssjukdomar utvecklas smygande och upptäcks i regel när minnet redan har börjar svikta. Men nu visar forskning från Karolinska Institutet att en annalkande Alzheimerssjukdom går att upptäcka flera år innan de första symtomen visar sig.

Demens innebär att psykiska funktioner kraftigt försämras till följd av att hjärnan har drabbats av någon demenssjukdom, varav Alzheimers är den vanligaste. Det finns idag inget botemedel mot Alzheimers, men det är möjligt att bromsa sjukdomsförloppet om behandlingen sätts in tidigt. Med dagens diagnosmetoder är det dock mycket svårt att identifiera personer med tidig Alzheimers.

Johanna Lind, forskare vid Karolinska Institutet, visar nu i sin doktorsavhandling att en kombination av genetisk kartläggning och hjärnavbildning kan användas för att identifiera personer som är på väg att drabbas av demens, redan innan de har utvecklat några kliniska symptom.

– Det är ett viktigt steg på vägen mot en bättre diagnostisering av Alzheimers. Om metoden utvecklas kan den hjälpa oss att i god tid hitta de personer som skulle gynnas mest av en behandling, säger Johanna Lind.

Metoden bygger på den väletablerade kunskapen att proteinet APOE har betydelse för risken att drabbas av Alzheimers. APOE är ett fett-transporterande protein som bland annat är viktigt för reparation av hjärnans nervceller. Ungefär en femtedel av befolkningen bär på en genetiskt bestämd variant av APOE som är förknippad med en förhöjd Alzheimers-risk.

Johanna Lind visade i sin studie att en del av personerna inom denna riskgrupp hade en nedsatt nervaktivitet i hjässloben som kunde upptäckas med magnetkamera, och att just dessa personer drabbades av minnessvikt två till tre år senare.

– Det är fortfarande svårt att säkert diagnostisera Alzheimers, men det underlättar om man vet vilka som löper störst risk. Om både genetisk kartläggning, magnetröntgenundersökning och kognitiva test tyder på en annalkande Alzheimer kan det vara idé att sätta in behandling, säger Johanna Lind.

Avhandling: “Memory, genes, and brain imaging: relating the APOE gene to brain function and structure”

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Med dr Johanna Lind
Institutionen för Klinisk Neurovetenskap
Tel: 08-51776108
Mobil: 070-5396979
E-post: johanna.lind@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera